TEST EDEMA – AKO VAM NOGE OTIČU I UOČITE OVE 3 STVARI pravac doktoru: Uradite ovo i saznajte jeste li u opasnosti

Novosti Zdravlje

Zadržavanje tečnosti u organizmu može biti izazvano opasnim stanjima, evo kada edemi ukazuju na veće zdravstvene probleme.

Zadržavanje tečnosti u organizmu može biti izazvano mnogim stvarima – ishranom u kojoj je previše soli, vrućinom, pijenjem al*oholnih pića ili produženim stajanjem.

Naročito otiču ruke i noge starijim kao i gojaznim osobama, a dodatno na to utiče i venska insuficijencija, češća kod starijih ljudi.

Međutim, i neki lijekovi mogu da prouzrokuju edeme:

-antidepresivi
-steroidi
-neki lijekovi za pritisak kao i
-hormoni, na primer oni koji se koriste u terapiji postmenopauze ili kontraceptivne pilule.

Ukoliko je oticanje prouzrokovano lijekovima, ono će i prestati ako prekinete ili promijenite terapiju ali to ne smete raditi bez konsultacije sa ljekarom.

Pored toga, neki znaci ukazuju da je edem simptom opasnijeg problema.

Svako asimetrično oticanje – na primer, samo jedne noge – upozorava da se vjerovatno u tijelu nešto ozbiljno dešava. Možda je riječ o infekciji, o krvnom ugrušku (trombu) ili nekoj povrijedi – to treba da pogleda ljekar.

Iznenadno oticanje je važan znak. Ako se edem pojavi preko noći, ako ne liči na ono što vam se inače dešava, to može biti upozorenje.

Ako uz oticanje imate i druge simptome, obavezno se javite ljekaru – na primjer, crvenilo, bol, visoku temperaturu, osjećaj pritiska ili bola u grudima.

Test edema možete napraviti i sami – pritisnite prstom mjesto par sekundi i posmatrajte udubljenje – ako ne nestane za manje od pet sekundi, vrlo je vjerovatno da imate srčanih problema – vrijeme je za odlazak kod ljekara.

Izvor: Lepa&Srećna