SIMPTOMI VISOKOG HOLESTEROLA MOGU DA SE JAVE NA PRSTIMA: Ne ignorišite 1 znak upozorenja koji vam tijelo šalje!

Novosti Zdravlje

Visok nivo holesterola može da se manifestuje i na prstima – evo na šta da obratite pažnju!

Povišen holesterol je zdravstveni problem koji može da dovede do začepljenja krvnih sudova, infarkta ili moždanog udara. Najčešće ne daje nikakve vidljive znake, kao faktori rizika navode se konzumiranje masne hrane, fizička neaktivnost, gojaznost, pušenje i alkohol.

Osim toga, stručnjaci kažu da i genetske predispozicije dovode do povišenog holesterola, ali da se svakako može regulisati zdravijom ishranom i fizičkom aktivnošću.

-->

Kada je riječ o simptomima holesterola, najčešće ih nema, mada naučnici kažu da potpuno neočekivano, bolovi u prstima na rukama ili nogama mogu da upozore na ovaj problem.

Smatraju da se bol javlja zbog akumulacije holesterola u krvnim sudovima ruku i nogu, a još jedan od simptoma koji bi mogao da upozori na povišen holesterol je osjećaj trnjenja prstiju na rukama ili nogama.

“Osjećaj trnjenja može da se javi usljed prekida u protoku krvi kroz pojedine dijelove tijela. Povišen holesterol čini krv gušćom i utiče na normalan protok krvni kroz nerve, izazivajući osjećaj trnjenja”, kaže dr Rahal Agraval.

Pored toga, pod kožom mogu da se formiraju izbočinekoje su zapravo nastale od masnih naslaga, obično su žućkaste ili narandžaste boje i mogu biti osjetljive na dodir. Najčešće se javljaju na šakama ili stopalima, a mogu da se pojave i na laktovima, zadnjici ili kolenima.

Svakako, najsigurniji način provjere nivoa holesterola je putem analize krvi, ali dobro je i znati koji simpotmi mogu da ukažu na to.