PROMUKLOST DUŽA OD DVIJE NEDJELJE JE ALARM: Doktorica upozorava! Ove simptome raka grla ne smijete ignorisati!

Novosti Zdravlje

Doc. dr Sanja Krejović Trivić, specijalistkinja otorinolaringologije Kliničkog centra Srbije, pričala je na Prvoj o promuklosti kao simptomu mnogih zdravstvenih problema, među kojima može biti i rak.

“Jedan od osnovnih simptoma zbog kojih nam se javljaju pacijenti je upravo promuklost. Ona je posljedica mnogih situacija, naši fonijatrijski pacijenti su i djeca koja zbog nepravilne ili prekomjerne upotrebe glasa ostanu bez njega. Pojave se čvorići na glasnicama, mogu biti benigne i maligne promene, pijre svega karcinom larinksa koji se otkriva u ranoj fazi”, rekla je ona.

#Lupon

Zbog čega sve možemo da ostanemo bez glasa?

“Može se ostati bez glasa i zbog drugih stresova, to su psihogene promuklosti, na glas sve utiče u našem organizmu. Fonijatar pristupa holistički da bi utvrdio uzrok i sproveo tretman”, rekla je ona.

“Treba njegovati glas, vokalna higijena je važna, održavanje sluznice rastvorima morske soli, u nosu i usnoj duplji, i pravilno disanje. To su vežbe i trikovi koje mi učimo pacijente, naročito ako su vokalni profesionalci, pjevači, glumci, voditelji…” rekla je ona.

Koji bi bio najbolji savjet?

“Zloupotreba glasa i prekomjerna upotreba može biti štetna, uz poštovanje zdravog načina života, izbjegavanje pušenja, alkohola, sve češće imamo pacijente koji imaju refluksnu bolest. Čak i gastrične tegobe utiču na glas”, objasnila je doc. dr Krejović Trivić.

Ako smo uveče u glasnom prostoru, u kafani, zadimljeno je, moramo da vičemo da bi nas čuli?

“U uslovima buke moramo da šapat je napor, ali i glasan govor, moramo govoriti umjereno i bez forsiranja, treba pričati normalno”, rekla je ona.

“Promuklost koja traje duže od dvije nedjelje zahtjeva pažnju i pregled”, rekla je ona i dodala da ne mora svaka promuklost biti simptom teške bolesti. Respiratorna infekcija se isključuje ako nema curenja nosa ili kašlja, ali postoje i brojne druge promene kao što su polipi ili ciste na glasnicama.

Postoje li simptomi koji odmah ukazuju na tešku bolest?

“Fonijatrijski pregled podrazumjeva endoskopiju i otorinolaringološki pregled, on otkriva karcinom grkljana u najranijoj fazi. Problemi sa disanjem i gutanjem su takođe znaci za alarm”, rekla je ona.

“Čak i pacijenti kojima je otklonjen larinks mogu da nauče takozvani ezofagalni govor, centar za govor je u mozgu i mi možemo da popravimo situaciju i omogućimo im da govore”, rekla je doktorka.