POZNATI GASTROENTEROLOG SA VMA DR RADOJE DODER: Evo gdje griješimo kada pijemo vodu, zato nam otežava varenje i gojimo se! Evo kako to izbjeći!

Novosti Zdravlje

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder nedavno je pričao na TV Prvoj o problemima uslijed teže ishrane poslije praznika.

“Hrana je potreba čovjeka zbog egzistencije, a praznici znače bogatu trpezu, to je povod za uživanje sa porodicom i prijateljima. Ali moramo voditi računa o mjeri, to je osnov svega. Tri stvari su ključne – piće, izbor i količina namirnica”, rekao je dr.Radoje Doder i dodao: 

“U izboru moramo biti oprezni, pijte jedno do dva pića, alkohol povećava apetit i ima kalorijsku vrednost, onda ćemo i jesti više. Aperitiv je isključivo jedan, za žene čak i manje od jednog cijelog, a treba piti što više vode”.

-->

Kako kaže, pravilno je popiti vodu prije obroka.

“Želudac se onda malo ispuni i manji je apetit, tako je najzdravije piti vodu. Šest do osam čaša unijeti dnevno, a najbolje je prije obroka. Tečnost ispunjava želudac, zato se i supa jede prva tokom većeg obroka, da bi olakšala varenje”, rekao je on.

Zašto baš prije obroka?

“Ako vodu pijete tokom ili poslije obroka, unećete količinu hrane koja je nepotrebna. Usporiće varenje zasigurno”, rekao je on.

Velika greška – sjedenje satima za stolom!

Prof. dr Doder je rekao da praznici prave problem i zbog višečasovnog sedenja uz razgovor, piće i hranu. To jeste sastavni dio slavlja ali ne prija želucu!
“Može se napraviti plan, on mora postojati od početka. Servirajte dosta povrća, pazite koliko sjedite za samim stolom, ne treba sedeti satima. Nećemo jesti na brzinu, jeste praznik i svečana prilika, ali moramo imati odnos prema obroku. Kada se naređaju praznici, neuobičajeno dugo traju, i sve je to teško za stomak”, rekao je on.

 
(Stil.kurir.rs)