OVA NAMIRNICA DRASTIČNO POVEĆAVA NIVO HOLESTEROLA: Ako želite dobro zdravlje što prije je izbacite iz ishrane!

Novosti Zdravlje

Od povišenog holesterola pati sve veći broj ljudi, a sve je češći i među mlađom populacijom, piše Mondo.rs.

Razni faktori doprinose pojavi ovog zdravstvenog prblema. Pored genetike, tu je i način života. Konzumiranje alkohola, cigareta i šećera i generalno loša ishrana nepovljno utiče.

#Lupon

Zato je neophodno voditi računa o hrani koju unosimo u organizam. Jedna vrsta hrane može povoljno da utiče i čak da reguliše nivo holesterola, dok je druga okidač ovog zdravstvenog stanja.

Stručnjaci se slažu u jednom, ovo je najgora namirnica koju možete da konzumirate i poželjno bi bilo da njen unos svedete na minimum. Riječ je o crvenom mesu.

“Crveno meso je posebno loše za povišen holsterol”, kaže profesor nutricionizma na Univerzitetu na Havajima, Džinan Bana. “Sadrži zasićene masti i holesterol, koji kada se konzumiraju zajedno i u većim količinama, mogu da povećaju nivo holesterola. To takođe povećava i rizik od kardiovaskularnih bolesti”, pojašnjava.

Konzumiranje namirnica bogatih zasićenim mastima podstiče tijelo da proizvodi LDL odnosno loš holesterol u krvi, što za posljedicu ima povišen holesterol. Zasićene masti se inače prirodno nalaze u mnogim namirnicama, čak i onima biljnog porekla, ali se primarno nalaze u proizvodima od mesa.

Zbog toga se smatra da smanjenje unosa masnog mesa može da doprinese regulaciji nivoa holesterola. Prema rezultatima studije iz 2020. godine, smanjeno konzumiranje zasićenih masti ne samo da pomaže u snižavanju nivoa holesterola, već smanjuje i rizik od kardiovaskularnih problema za 17 odsto