MNOGI VAGU KORISTE POGREŠNO, PA MISLE DA SU DEBELI: 3 pravila za tačno mjerenje tjelesne težine

Novosti Zdravlje

Kad god se trudimo da se oslobodimo viška kilograma, prvo se “vežemo” za vagu. Tačno mjerenje može biti od velike važnosti, naročito ako imamo i neku drugu zdravstvenu brigu, piše Lepa i srećna.

Primera radi, pri mjerenju gustine kostiju, izuzetno je važno da se izmeri tačna tjelesna težina, jer će se svi podaci izračunavati automatski u odnosu na nju. Međutim, ako samo želite da malo dotjerate liniju, ne preporučuje se da se “fiksirate” za broj kilograma, jer je to psihološki veliko opterećenje.

#Lupon
61608524-zena-vaga

Da biste pratili svoj napredak u dijeti, ne treba da se merite svakog dana, već samo jednom nedjeljno. Značajna variranja od jednog do drugog dana mogu samo da vas zavaraju, jer su rezultat ili netačnog mjerenja ili gubitka vode iz organizma. Na primer, ako vaga pokaže da ste “oslabili” čitav kilogram za jedan dan, budite uvjereni da to ne može biti gubitak masnih naslaga.

Iz sličnog razloga se ne savjetuje ni da se merite dan poslije napornog vežbanja.

Drugo pravilo je da se uvijek mejrite bez ikakve odeće. Često se misli da neka tanja kućna garderoba ne može da ima značajnu težinu, ali dešava se da ona teži i čitav kilogram.

Treće pravilo je da se nikad ne mjerite uveče. U to vrijeme, organizam još “vari” sve ono što ste pojeli u toku dana. Zato vaga neće ni očitati tačnu težinu, već je potrebno da se mjerite ujutru i to nakon što obavite veliku i malu nuždu.

Ženama se ne preporučuje da se mjere u nedjelji prije menstruacije ni tokom nje, jer u tom dijelu ciklusa dolazi i do većeg zadržavanja vode nego inače.