Kod čička je ljekovit svaki dio: korijen, listovi i sjeme. A evo kako ga možete iskoristiti!

Novosti Zdravlje

Kod čička je ljekovit svaki dio, korijen, listovi i sjeme. Dvogodišnje korjenje prikuplja se u proljeće i jesen, listovi dok su mladi, a sjeme pošto sazri, pišu “Novosti“…

Korijen čička djeluje protiv otrova, pospješuje izlučivanje urina i znoja, a čisti i krv. Koristi se i za liječenje spolnih bolesti, svih vrsta čireva, gihta i zastarjelih reumatskih oboljenja. U tradicionalnoj medicini gnojne rane su mazali mješavinom dobijenom od suhog korijena čička mljevenog u prah, pomješan sa maslinovim uljem.

Reumu ublažava napitak, koji se dobija od jedne supene kašike sitno isjeckanog korijenja i lišća kuhanog u 0,5 l vode pet minuta. Pošto se ostavi poklopljen od 10 do 15 minuta, a potom procjedi, napitak se pije ujutru i uveče po dvije supene kašike.

-->

Ova biljka je efikasna i kod ćelavosti, čajem od korena se dobro istrlja koža glave, a svaki drugi dan namaže čičkovim uljem. Na ovaj način se stimuliše rast kose. Čaj se sprema tako što se u litru vode skuha supena kašika isjeckanog korijena čička. Kod opadanja kose ovaj čaj se pomiješa u istom mjerilu sa jabukovim sirćetom. Mast od čičkovog korijena preporučuje se za opečenu kožu, čireve, rane i lišajeve.

Dobija se kada se korijen očisti i opere, isjecka na komadiće i istisne tako da se dobije što više soka. Pomiješa se sa nesoljenom, prepranom i kroz gazu procjeđenom svinjskom mašću u razmjeri koja će da rezultuje gustom kašastom masom. Mast se čuva u frižideru, u keramičkoj posudi (nikako u metalnoj) i dobro zatvorena. Nekoliko puta na dan nanosi se na problematičnu kožu.

Mlado lišće čička koristi se kod zapaljenja želuca i nadutosti, kao i kod osipa, čireva, gnojnih rana i ranica u ustima. Napitak se preporučuje za ispiranje usne duplje, ujutru i uveče po jedna šoljica. Sprema se tako što se 10 g suhog lišća kuha pet minuta u litri vrele vode.

Sjeme ima jače dejstvo od korijena i lišća, posebno je efikasno za spravljanje čičkovog ulja, koje se koristi protiv peruti i opadanja kose. Priprema se tako što se šaka suhog i samljevenog sjemena sipa u bocu, prelije sa 2 kašike alkohola (90 %) i ostavi da odstoji 14 dana. Zatim se doda 3 dl maslinovog ulja i ponovo ostavi četiri sedmice na toplom mjestu, uz povremeno mućkanje.

Da bi alkohol ispario, boca se ne zatvara čepom već gazom.