Kineski Doktor Savjetuje: Upamtite Da Kičma Ne Voli Kada Radite Ovo Tijelo Vam Trpi Bolove!

Novosti Zdravlje

Ljekari kinske tradicionalne medicine tvrde da osobe koje pate od bolova u leđima i osteoporoze ne smeju da trpe bol. Rješenje nije ni gutanje tableta protiv bolova.

Cilj je da se riješite bola, kako tijelo ne bi trpilo. Bol se pravilno može ukloniti jedino vježbama:

Istezanje kičme

-->

Podvijete stopala ispod zadnjice. Sjednite pravo i izvijete se naprijed. Ova vježba će istegnuti svaki pršljen posebno i osloboditi vas bola, kako u donjem dijelu kičme, tako i u gornjem. Redovnim vježbanjem, možete sasvim ukloniti bol u kičmi.

Vježbanje uz zid

Ova vježba ublažava glavobolju, napetost u ramenima i vratu. Preporučuje se onima koji pate od vrtoglavice.

Lezite na leđa, a noge stavite uz zid. Ruke držite na stomaku. Zatvorite oči, ravnomjerno dišite i pokušajte da odbacite sve nepotrebne misli. Pet minuta u ovom položaju ublažava napetost mišića leđa i vrata, a glavobolja nestaje bez traga.

Poza psa

Stanite četvoronoške, neka vam kičma bude paralelna sa podom. Prvo udahnite i glavu izvucite na gore, a stomak “spustite”. Zatim izdahnite dok glavu pomjerate na dole, a stomak uvlačite. Ponovite ovo 10 puta.

Istezanje i uvijanje

Ova vježba pomaže ako imate bolove u stomaku i probavne smetnje. Sjedite na pod, a noge ispravite. Levu nogu savijte preko desne, pa se istegnite u levo. Oslanjajući se na ruku. To uradite i na desnu stranu. Ostanite u pozi oko 30 sekundi

Leptir poza

Smanjuje bol u kukovima, ublažava napetost u nogama i koljenima.

Sjedite na pod, ispravite leđa. Spojite noge u stopalima pa ih privucite sebi. Izdržite u ovom položaju oko 2 minute. (novi.ba)