KARDIOLOG SAVJETUJE – AKO IMATE VISOK PRITISAK, SAMO POJEDITE OVU NAMIRNICU: Brzo snižava krvni pritisak, a puna vitamina C

Novosti Zdravlje

Procjena zdravlja svake osobe započinje mjerenjem krvnog pritiska.

Povišeni krvni pritisak, odnosno, hipertenzija postoji kada su vrednosti “gornjeg” arterijskog pritiska više ili jednake 140 mmHg i/ili kada su vrijednosti “donjeg” ili “srčanog” arterijskog pritiska više ili jednake 90 mmHg. Na visinu pritiska utiču godine starosti, hronične bolesti, stres, životne navike. Kardiolog Valentina Badina savetuje kako odgovarajućim namirnicama vratiti pritisak u normalu, ali upozorava da stalni problem sa pritiskom zahtjeva obaveznu posjetu ljekaru.

Mlijeko

-->

Korisna supstanca koja snižava krvni pritisak je mliječna kiselina. Ova komponenta se nalazi u proizvodima kao što su kefir, fermentisano mlijeko i sirutka. Prema riječima ljekara, ove proizvode treba konzumirati svakodnevno, ali umjereno – ne više od jedne čaše.

Čaj od hibiskusa i kakao

Hibiskus sadrži antioksidante i vitamin C, i jako je koristan za pacijente koji boluju od hipertenzije. Takođe se preporučuje redovna konzumacija kokosove vode koja ima diuretička svojstva, a delotovoran je i kakao.

Voće i povrće bogato vitaminom C

“Grejpfrut, pomorandže, limun, cvekla su hrana koja snižava krvni pritisak. Koristan je i napitak od cvekle sa vodom u razmjeri 1: 1 “, savjetuju kardiolozi i upozoravaju da je ishrana samo pomoćna mjera. Pritisak se može u potpunosti normalizovati samo uz pomoć lijekova koje propisuju ljekari.

cveklasok

 Izvor: Lepa&Srećna