DERMATOLOG DAO 1 SAVJET ZLATA VRIJEDAN – ŠTA POMAŽE KAD IZGORITE NA SUNCU: Evo šta je najbolje

Novosti Zdravlje

Dermatolozi otkrivaju šta da radite ako izgorite na suncu!

Dermatolozi savjetuju da preduzimate sve mjere zaštite kako ne biste izgoreli na suncu, jer opekotine od sunca povećavaju rizik od raka kože. Međutim, ako vam se ipak desi da pocrvenite od preteranog izlaganja suncu, valja znati šta pomaže, a šta ne.

Dermatolozi dr Ketrin Borisijević savjetuje šta da radite.

-->

Hladite i hidrirajte kožu

Dr Borisijević kaže da hlađenje opekotina pomaže da se trenutno osjećate bolje, tako da su hladne obloge, poput leda ili krpice nakvašene hladnom vodom, preporučljive.

Obloge takođe izvlače toplotu iz opekotina i umanjuju zapaljenje tako što se smanjuju natekle ćelije.

Kada se koža rashladi, sledeći korak je hidratacija kože, kako biste izbegli perutanje. Kao sjajnu stvar, doktorka navodi gelove koji sadrže aloe veru, jer će ovaj sastojak umiriti iritiranu kožu.

Osim toga, ona otkriva i koji prirodni sastojci mogu da pomognu u ovom slučaju.

“Mnogi prirodni proizvodi, poput jogurta, crnog čaja i mlijeka mogu da umire kožu”.

Mlijeko sadrži vitamina A i D, masti, amino i mlečne kiselne, kao i proteine vej i kasein, koji svi pomaž koži da se izbori sa zapaljenjem.

Neki dermatolozi ističu da enzimi koje sadrži jogurt takođe mogu da pomognu. Ako se odlučite za mlijeko, sipajte ga u posudu, ubacite krpu u to i stavite u frižider dok se ohladi i krpa se ne natopi. Zatim ovako nakvašenu krpu mlijekom stavite na kožu.

Ne koristite sirće

Na društvenim mrežama se pojavio bizaran savjet da kupka sa sirćetom može da pomogne u oporavku kože sa opekotinama od sunca.

“To je opasno i nikako to ne treba da radite! Ne samo što će isušiti kožu, već će oštetiti i njenu barijeru, pa će bol i zapaljenje biti još veći. Nerastvoreno sirće takođe može da izazove opekotine”, upozorava dr Ketrin.

opekotine

Hidrirajte se

Dermatolog naglašava da je važno da unosite dovoljno tečnosti ukoliko izgorite na suncu jer opekotine izazivaju dehidraciju. Voda je najbolji izbor, a al*ohol se nikako ne preporučuje jer povećava dehidraciju.

Ne “čačkajte” kožu koja se ljušti

Ukoliko je došlo do perutanja i ljuštenja kože, što se često dešava poslije opekotina od sunca, nemojte da je vučete i skidate slojeve kože.

Koža se peruta jer na taj način uklanja oštećene ćelije kože i na taj način se regeneriše, ali se ne savjetuje da vi sami “cepkate” kožu koja se ljušti jer će ispod ostati osjetljivi sloj koji može čak i da se inficira.

(MONDO)