DA LI SE JAVLJA BOL KOD KARCINOMA JAJNIKA: Žene se žale na tegobe, ali na 1 simptom se treba obratiti posebna pažnja

Novosti Zdravlje

Liječenje raka jajnika u velikoj meri zavisi od toga koliko će se rano otkriti simptomi!

Simptomi karcinoma jajnika ponekad podsećaju na nuspojave sindroma iritabilnog kolona ili neke druge, manje opasne bolesti. Koje su razlike na koje treba obratiti pažnju?

Stalno nadimanje i otečen stomak treba da budu ozbiljni znaci upozorenja. Svaka neprijatnost u stomaku koja duže traje, kao i nelagodnost koju osjećate u pubičnoj regiji može da bude simptom da je u pitanju karcinom jajnika. Baš su ovo tegobe koje ljekari često pomešaju rak sa problematičnim varenjem.

Slično tome, pacijentkinje se žale i na osjećaj sitosti vrlo brzo nakon jela, ali ono na šta doktori moraju da obrate i dodatnu pažnju jeste pojačan i učestao nagon za mokrenjem.

Nešto rjeđe se javlja i vaginalno krvarenje mimo redovnih menstrualnih ciklusa, bol tokom se*sualnog odnosa, zatvor, kao i neredovna menstruacija ili njen izostanak. Pacijentkinje mogu patiti i od mučnine, gubitka apetita i tjelesne težine.

Rano otkrivanje raka jajnika je od izuzetnog značaja, jer je prognoza za izliječenje mnogo bolja. Zato je neophodno raditi redovne ultrazvučne preglede, a u slučaju bilo kakve sumnje, potrebni su i snimak skenera i magnetne rezonance.

Izvor: Lepa&Srećna