ČESTO ZADRŽAVATE VELIKU NUŽDU?: Imamo loše vijesti za vas, EVO ŠTA ĆE VAM SE DOGODITI

Novosti Zdravlje

Velika nužda je prirodna funkcija ljudskog tijela. Kad je moramo obaviti, to ćemo i učiniti. Ali što se događa kada je pred WC-om dugačak red? Ili ste na putu ili usred važnog sastanka na poslu? Evo što sve trebate znati o zadržavanju nužde.

Poput znojenja i mokrenja, obavljanje velike nužde je način da se tijelo riješi toksina i materijala koje ne može iskoristiti.

Veliku nuždu, u pravilu, trebamo obavljati nakon svakog obroka, kaže dr. Dana Cohen.

-->

“Nakon što pojedemo, dolazi do gastrokoličnog refleksa. Naš želudac se rasteže i dobivamo signal da bismo trebali isprazniti crijeva”, pojašnjava dr. Cohen.

Ako veliku nuždu ne obavljate nakon svakog obroka, nema potrebe za uzbunom, jer je svaki probavni sustav drugačiji. Možete ići na WC jednom dnevno, svaki drugi dan ili jednom svaka tri do četiri dana, ali kada osjetite potrebu da odete, trebali biste ići to učiniti čim stignete.

Što duže zadržavate, to je veća vjerojatnost da ćete doživjeti negativne učinke, poput grčeva u želucu i zatvora, jer se tekućina u crijevima s vremenom apsorbira i ostavlja krutine (čvrste tvari) da se više zbijaju.

Ako nuždu morate zadržati, vjerojatno neće doći do nekih opasnijih zdravstvenih problema, sve dok se to ne događa često kroz duži period.

“Rektum je vezikula koja zadržava izmet dok ne budete mogli otići na toalet”, tvrdi dr. Cohen.

“Rijetkost je da držanje izmeta postane iznimno opasno, ali ako niste izvršili veliku nuždu više od nekoliko dana, posjetite svog liječnika radi savjetovanja. Ako vaše dijete zadrži nuždu, to može biti problem ako se događa iz psiholoških razloga. Tada je nužan razgovor s pedijatrom”, poručuje doktorica Cohen.

(Index.hr)