AKO OVOLIKO SPAVATE, RIZIK DA OBOLITE OD DIJABETESA RASTE ZA 60 ODSTO: U opasnosti su i vaše srce i mentalno zdravlje

Novosti Zdravlje

Nedostatak sna povećava rizik od bolesti, a studija je potvrdila da najviše utiče na razvoj dijabetesa.

Nova studija otkriva spavanje manje od pet sati noću povećava rizik od dijabetesa za skoro 60 odsto. S vemena na vreme ovo se praktično svima dešava i to iz raznoraznih razloga – bilo zbog toga što bindžujemo omiljene serije ili ne možetmo da zaspimo jer nas muče problemi, ali ako to stalno radimo, rizik od dijabetesa se naglo uvećava.

#Lupon

Grocery Staples That Make It Easy to Stick to a Mediterranean Diet

Saznajte i šta znači ako spavate na lijevoj strani i kako to utiče na vaše zdravlje.

Studija iz oktobra 2021. objavljena u časopisu “Nature and Science of Sleep” pregledala je podatke koje je prikupila “UK Biobank” od 84.404 odrasle osobe prosečne starosti 62,4 godine. Ono što su istraživači otkrili jeste da, u poređenju sa ispitanicima koji su redovno spavali između sedam i osam sati noću, oni koji su imali manje od pet sati sna imali su 58 odsto veći rizik od razvoja dijabetesa u narednih pet do sedam godina.

“Nedostatak sna može da izazove skok nivoa grelina, koji podstiče glad i utiče na povećanje tjelesne težine. Ovo zauzvrat povećava rizik od dijabetesa i drugih metaboličkih sindroma”, objašnjavaju autori studije.

Nedovoljno, ali i previše sna utiče na mentalno zdravlje

Možda ste primetili da nedovoljno sna utiče na vaše raspoloženje tokom dana, ali vjerovatno niste svjesni u kojoj meri utiče na mentalno zdravlje na duže staze.

U istoj studiji o spavanju, istraživači su otkrili da se rizik od mentalnih poremećaja povećao za 106 odsto, a rizik od poremećaja raspoloženja za 44 odsto kod ispitanika koji su spavali manje od pet sati noću u poređenju sa onima koji su imaliizmeđu sedam i osam sati sna.

Međutim, i previše sna takođe može da utiče na vaše mentalno zdravlje.

“Oni koji su duže spavali (više od 8 sati noću) su povećali rizik od razvoja organskih mentalnih poremećaja, šizofrenije i deluzionih i poremećaja raspoloženja, u odnosu na one koji spavaju 7– 8 sati noću”, objasnili su autori studije.

Povećava se i rizik od srčanih bolesti

Bolest srca je uzrok smrti broj jedan u svetu, a rizik od razvoja ovog stanja ima mnogo više veze sa trajanjem sna nego što većina pretpostavlja.

Studija “Nature and Science of Sleep” otkrila je da su kratkotrajni i isprekidan san povezani sa značajnim povećanjem rizika od srčanih bolesti.

“Oni koji spavaju manje od pet sati noću imaju u proseku oko 30 odsto veće šanse da obole od hipertenzije, ishemijske, plućne i cerebrovaskularne bolesti srca, kao i bolesti arterija, arteriola i kapilara.”

Odvojena studija objavljena u časopisu “Sleep” otkrila je da je, među 10.308 odraslih između 35 i 55 godina, poremećaj sna takođe značajno povezan sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti.