8 SIMPTOMA TUMORA NA MOZGU: Obratite pažnju – ako primijetite simptom BROJ 4, odmah se javite doktoru

Novosti Zdravlje

Tumori na mozgu spadaju među rjeđa kancerogena oboljenja – razvijaju se kod oko 1 odsto svjetske populacije. Ipak, loša vest je ta da se tumor na mozgu razvija tiho i sa simptomima koji se obično pripisuju nečemu drugom

Za izlečenje je najvažnije rano otkrivanje tumora, a da biste mogli da ga prepoznate, morate znati koje tihe simptome izaziva. Obratite pažnju na sljedećih 8:

#Lupon

1. Glavobolja

Nažalost, ni najstručniji ljekari nekad ne mogu da razlikuju glavobolju koju uzrokuje migrena od one koju izaziva tumor na mozgu. Ako vas bol muči svakog dana i dugo traje, imate osjećaj da se njegov intenzitet stalno pojačava, trebalo bi što pre da odete kod lekara i počnete sa ispitivanjima.

2. Problemi sa vidom

Još jedan skriveni simptom koji ni sami pacijenti često ne primijete sve dok ne dođe do kritične tačke – gubitka perifernog vida. Najpre ga primijete osobe koje svakodnevno voze automobil – odjednom se u vidnom polju stvaraju slijepe tačke i novi “mrtvi uglovi”. Gubitak perifernog vida je jedan od čestih znakova tumora hipofize.

zena-depresija-glavobolja-shutterstock
  1. Slabost i pospanost

Motorni korteks odgovoran je za rad mišića celog tela. Ako se tumor formira u ovom dijelu mozga, dolazi do poremećaja ili potpunog izostanka signala između mišića i mozga, pa može doći do slabosti i malaksalosti u ekstremitetima. Još jedan simptom tumora motornog korteksa je i pospanost.

  1. Teškoće sa govorom

Još jedan simptom tumora na mozgu su poteškoće u govoru. Manifestuje se poteškoćama sa izborom riječi, pa sve do nemogućnosti vođenja razgovora. Na primjer, iznenadno zamuckivanje može biti znak tumora na mozgu.