“25 godina ljekari nisu znali šta mi je, TRPILA SAM STRAVIČNE BOLOVE”: Hirurg me operisao 6 sati, pa mi SLOMIO SRCE dijagnozom

Novosti Zdravlje

Pročitajte ispovest pacijentkinje Ade koja je 25 godina živela sa jezivim bolovima. Kada je hirurg konačno operisao, saopštio joj je da verovatno neće moći da ima djecu…

Ada je žena koja je 25 godina živjela sa zdravstvenim problemom koji je izazivao nepodnošljive bolove, a više lekara nije znalo šta joj je, ili su odbacivali njene tvrdnje i pričali joj da “drami bezveze”! Ada je prve probleme doživjela još kao djevojčica. Kada je dobila prvu menstruaciju, imala je samo 11 godina. Bolovi su bili tako strašni, da je pala u nesvijest u školi, pred zapanjenom djecom i učiteljicom.

“Sjećam se da sam osjetila stravičan bol, počeo je u stomaku i širio se kao zračenje cijelim tijelom. Sjećam se da sam pomislila, šta je ovo, šta se dešava, odjednom gorim, i onda sam izgubila svijest. Roditelji su me odveli kod ljekara, koji je rekao da to nije ništa strašno i preporučio mi lijekove protiv bolova, i to malu dozu”, ispričala je ona.

Godine su prolazile i bolovi postajali sve jači. Sa male doze analgetika, Ada je prešla na 800 miligrama više puta dnevno. Zbog bolova u stomaku odlagala je druženje, putovanja, na kraju čak i svoje vjenčanje – “padalo” je na datum kada bi imala menstruaciju zbog čega ga je odložila.

“Bolovi su uticali na cijeli moj život. Ali najgore je bilo to što su mi doktori stalno govorili da to nije ništa, da shvataju da me nešto boli, ali da je dovoljno samo da popijem lijek. Osjećala sam se grozno jer sam bol počela da doživljavam kao dio sebe, kao problem u kojem niko ne može, ili ne želi, da mi pomogne”, rekla je ona.

Ada je već bila udata i bila je u srednjim tridesetim godinama, kada je poželjela da dobije dijete. Nije išlo. Otišla je na detaljne preglede i doktor je utvrdio endometriozu, hronično oboljenje koje izaziva rast tkiva nalik materičnom u karlici, zbog čega nastaju krvarenja i bolovi.

“Doktor je pronašao toliko lezija, da je moja operacija trajala šest sati, umjesto 30 minuta. Kada sam se probudila iz anestezije, prvo što me je pitao je – kako si preživjela sa ovakvim bolovima? Kako si mogla ovo da podnosiš godinama? Konačno, neko me je vidio i shvatio kroz šta sam prolazila. Neko je vjerovao da nisam ‘luda’ što pričam da me boli”, rekla je ona.

Ada i njen suprug već deset godina pokušavaju da dobiju dijete, ali endometrioza je otežala te planove. Prošli su kroz osam neuspješnih ciklusa vantjelesne oplodnje, i ostao im je jedan zamrznuti embrion.

“Ljudi stalno misle da su problemi s plodnošću put koji mora da se završi djetetom. Poslije svega kroz šta sam prošla, trenutno mi je u redu da budem tu gdje jesam na tom putu”, rekla je Ada.

Simptomi endometrioze su:

Izuzetno bolne menstruacije
Bolovi u stomaku i donjem dijelu leđa
Bolan se*sualni odnos
Abnormalno ili obilno krvarenje
Bol pri uriniranju ili pražnjenju crijeva tokom menstruacije

Endometriozno tkivo najčešće se zadržava na jajnicima, jajovodima ili ligamentima koji drže matericu. Ali ponekad se može naći i na rektumu, bešici, vagini, cerviksu ili čak crijevima.

(MONDO)