SUHI BOŽIĆNI KOLAČI….4 RECEPTA NE ZNA SE KOJI SU BOLJI

Novosti Torte

Pripremite nekoliko vrsta suhih, božićnih kolačića od samo jednog tijesta! Igrajte se okusima i oblicima i pripremite kolačiće po svom ukusu!
Sastojci
Osnovno tijesto za kekse
1 kg glatkog brašna
500 g margarina
300 g šećera u prahu
2 jaja
1 žutanjak (bjelanjak sačuvajte za premazivanje keksića)

Priprema
Sve sastoje za tijesto stavite u veću zdjelu pa rukama dobro mijesite, mijesite, mijesite… dok ne dobijete lijepo, glatko tijesto pogodno za oblikovanje. Podijelite tijesto na četiri jednaka dijela.
Jedan dio ostavite kakav je i od njega napravite klasične zvijezdice koje kasnije lijepite s pekmezom i posipate šećerom u prahu. U ostale dijelove tijesta dodajte začine po želji ili ih radite prema dolje predloženim receptima.
KAKAO ZVJEZDICE S NUTELLOM Tijestu dodajte 1 žlicu kakaa u prahu i dobro ga izmijesite. Tijesto tanko razvaljajte na radnoj površini koju ste lagano posipali šećerom u prahu pa izrezujte božićne zvjezdice. Zvjezdice pecite 5-7 minuta na temperaturi od 180 °C. Ohlađene zvjezdice lijepite po dvije s nutellom, a zatim i prošrarajte s malo otopljene čokolade za kuhanje i posipajte jestivim perlicama.
KOLAČIĆI S CIMETOM I NARANČOM Tijestu dodajte naribanu koricu 1 naranče i 2 žličice cimeta. Tijesto tanko razvaljajte na radnoj površini koju ste lagano posipali šećerom u prahu pa kalupom izrezujte kružiće. Kolačiće pecite 5-7 minuta na temperaturi od 180 °C. Ohlađene kolačiće prošarajte preljevom od šećera u prahu i limunovog soka te posipajte mješavinom kristal šećera i cimeta. Za pripremu preljeva u manju zdjelicu stavite 2 žlice limunovog soka pa dodajte malo po malo šećera u prahu i miješajte dok ne dobijete preljev pogodan za ukrašavanje – niti prerijedak, niti pregust.
CVJETIĆI S BADEMIMA I NARANČOM Tijestu dodajte naribanu koricu 1 naranče i malo arome badema. Tijesto tanko razvaljajte na radnoj površini koju ste lagano posipali šećerom u prahu pa kalupom izrezujte cvjetiće. Izrezane oblike premažite bjelanjkom kojeg ste sačuvali pa posipajte bademovim listićima i vanilin šećerom. Kolačiće pecite 5-7 minuta na temperaturi od 180 °C.