ZAŠTO MLADOŽENJA PRENOSI MLADU PREKO PRAGA: Evo šta se krije iza ovog običaja – MNOGI NISU ZNALI NA VRIJEME

Novosti

Kako je nastao ovaj običaj?

Nošenje mlade preko praga

Čak su i drevne civilizacije vjerovale da su svako ognjište, odnosno domaćinstvo, opkolili zli duhovi koji su neprestano smišljali planove kako da unesu nesreću i neslogu u dom.

To mogu samo preko nekoga slabog – tijela i duše, ali i neiskvarenog, cjelomudrenog i čistog. Takva porodica može biti samo dijete ili neiskvarena i nevina djevojčica koja tek ulazi u dom.

Da nevjesta ne bi unijela lošu energiju ili dozvolila zlim duhovima da prodru u dom, mladoženja je prenosi preko praga, kako bi spriječio svako uplitanje zlih sila u njegov dom.

Gledanje kroz vjerenički prsten

Dr Aleksandar Pavlović, etnolog i naučni saradnik pri Institutu za srpsku kulturu, objašnjava ritual u kom mlada gleda mladoženju kroz vjerenički prsten, i to kroz prizmu religijskih i magijskih uvjerenja, za Kaleidoskop mediju.

Cilj magijskih radnji ponekad je bio da se njima u predstojećem braku obezbjedi prevlast jednog od supružnika. U nekim krajevima u tu svrhu je korišćen vjenčani prsten. Pri polasku na vjenčanje nevjesta je kroz prsten gledala mladoženju, misleći da će, ako joj pokušaj uspije, svog muža u braku “okretati” po sopstvenom nahođenju.

Novi.ba/Alo.rs