URADITE OVO SA PALCEM I OTKRIJTE DA LI VAM JE ŽIVOT U OPASNOSTI: Brzi test otkriva smrtonosnu bolest – uradite ga ODMAH

Novosti

Foto: mondo.rs

Kako da prepoznate opasnu bolest jednostavnim pokretom prsta?

Naučnici sa Univerziteta Jejl otkrili su da uz pomoć samo jednog pokreta prsta možete da saznate da u glavoj arteriji srca postoji aneurizam. Ova studija je objavljena u “American Journal of Cardiology”.

-->

Evo kako izgleda test: potrebno je da okrenete dlanove nagore i savijete palac ka malom prstu što je više moguće. Ako prst dođe do središta šake, to je normalno. Međutim, ako pređe ivicu dlana, to može biti znak aneurizme aorte.

Kako su naučnici objasnili, pokretljivost palca u ovoj mjeri može da ukaže na istezanje i slabljenje zgloba. A to je simptom bolesti vezivnog tkiva u cijelom tijelu, uključujući i aortu.

Aneurizma aorte je obično asimptomatska, tako da većina pacijenata jednostavno nije svjesna prisustva bolesti. Prema istraživačima, ispostavilo se da su učesnici u eksperimentu sa “ispruženim” prstima često imali ovu dijagnozu. Ovo istraživanje je obuhvatilo podatke o zdravstvenom stanju 350 ljudi koji su imali operacije na srcu.

Šta je aneurizma aorte?

Aneurizma označava stanje proširenja krvnog suda koje može biti lokalizovano ili difuzno. Aorta je najveća arterija u organizmu koja polazi direktno od srca. Najčešći uzrok aneurizmi aorte je ateroskleroza i to posebno silaznog dijela aorte.