Ovo trebate učiniti ako vam je auto stradao u poplavi: Postoji način da ga pokrenete, evo u čemu je caka

Novosti

Voda oštećuje i uništava sve, od sjedala, obloga i instrumentne ploče, do motora, mjenjača i upravljačke elektronike, kod auta male vrijednosti popravak može biti neisplativ…

Čišćenje i osposobljavanje, odnosno popravak, treba početi od motora, kojeg najprije treba izvana pažljivo oprati vodom, laganim mlazom, kako bi se uklonile nečistoće. Pritom treba zaštititi elektroničke komponente kako voda ne bi dodatno uništila ono što poplava nije, piše Autoportal

#Lupon

Temeljito očistiti spremnik goriva – ispustiti gorivo, u kojemu sigurno ima više ili manje vode, te uliti čisto gorivo. Potom ukloniti vodu iz cilindara, koja je prodrla kroz otvorene usisne ili ispušne ventile (ulazi kroz usisni kolektor i ispušni sustav), ovisno o položaju koljenastog, odnosno bregastog vratila u ugašenom motoru, sljedećim koracima:

Kod benzinskog motora treba skinuti svjećice, a kod dizelskog brizgaljke. Tada treba ručno pokrenuti motor, kako bi se provjerilo je li došlo do zaribavanja motora (blokiranja) ili je motor pokretan.

Ako je motor zaribao, popravak je moguć jedino rastavljanjem, a to uključuje znatno veći trošak, jer je najčešće preporučljivo napraviti generalni popravak. Kod starijih je automobila u pravilu neisplativ, jer je trošak veći nego kod klasičnog generalnog popravka (uvećan je za potrebnu izmjenu uništenih elektroničkih i elektroničkih komponenti).

Ako se motor može ručno pokrenuti, šanse za popravak, bez velikih troškova su veće. Kroz njihove otvore (priključke) za brizgaljke i svjećice treba uliti dizelsko gorivo te ručno pokretati motor kako bi mješavina zaostale vode i nafte izišla. To treba ponoviti više puta.

Treba izvaditi filtar zraka i zatvoriti kućište (prvo paljenje treba pokušati bez filtra zraka). Treba izmijeniti motorno ulje te ugraditi novi filtar ulja, a kod dizelaša i filtar goriva, vodeći računa da se ukloni vlaga i zrak iz sustava napajanja, dakle da se sve napuni svježim, čistim gorivom.

Kako bi se osposobio elektropokretač, preporučljivo ga je rastaviti, kako bi se uklonila vlaga i podmazali ležajevi. Preporučljivo je rastaviti alternator, osušiti ga i podmazati ležajeve. Kod starijih motora s bobinom i razvodnikom paljenja treba ih očistiti i osušiti.

Ako je akumulator uništen, potrebno je ugraditi novi.Treba očistiti elektronički upravljački modul (ECU) te ploču s osiguračima i relejima. Posebno treba očistiti i osušiti svaki kontakt i podmazati antikorozivnim sprejem.

Potom treba nekoliko puta ponoviti postupak ulijevanja dizelskog goriva kroz otvore svjećica/brizgaljki te elektropokretačem verglati na prazno – bez kompresije u cilindrima postižu se veće brzine vrtnje (motor se vrti s manjim otporom). To pomaže uklanjanju vlage iz motora. Postupak je preporučljivo ponoviti triput, kako bi se uklonila sva vlaga.

Preporučljivo je izmijeniti ulje u mjenjaču i diferencijalu te servisirati kočnice, uključujući izmjenu hidrauličke tekućine i rastavljanje stražnjih bubanj kočnica. I kad se sve napravi, a motor pokrene, mogući su naknadni problemi.

Ako upali, treba ga držati na niskim okretajima (kod dizelaša 2000/min, kod benzinca 2500/min) dok ne postigne radnu temperaturu. Ako motor ne upali, problemi se kompliciraju, jer kod benzinskog motora kvar može biti u upravljačkom modulu (centralini), bobinama, visokonaponskim kablovima…

Kod dizelaša, pogotovo novije generacije problem može biti u brizgaljkama, visokotlačnoj pumpi i sustavu common-rail. U oba slučaja treba otići kod specijaliziranog mehaničara.

Treba skinuti instrumentnu ploču, očistiti je i osušiti (posebno kontakte). Problem je, ako je neispravna, njena visoka cijene. Probleme povećavaju električni mehanizmi za podizanje stakala, koje treba osposobiti, nakon skidanja obloga vrata.

Sve to ukazuje koliko sam postupak osposobljavanja može biti neisplativ. Najgore je početi trošiti novac i na pola posla zaključiti da je popravak neisplativ. Zbog toga je preporučljivo, prije nego išta pokušate, savjetovati se s dobrim mehaničarom.

Izvor:Večernji