OVO JE NAŠA TAJNA ZA PRANJE VEŠA! OSOBLJE HOTELA SA 5 ZVJEZDICA OTKRILO: Evo šta mi radimo pa su nam peškiri snježno-bijeli I MEKANI, a evo i kako skidamo fleke

Novosti

Kako to da su peškiri u hotelima tako mekani i snježno bijeli? Oni paze ne ova pravila…

Donosimo vam 5 savjeta od osoblja hotela, a tiču se pravilnog pranja veša:

Opterećenje mašine za veš

-->

Idealno je ako mašinu ispunite vešom 80%. Ako stavite veliku količinu veša, neće ga dobro oprati. Isto tako, ako u bubnju ima jako malo stvari, one će se brže oštetiti zbog mehaničkog delovanja.

Temperatura vode

Da bi se izvršila dezinfekcija i da bi se otklonila prljavština, temperatura vode 40-60 stepeni se smatra optimalnom. Pranjem u hladnoj vodi se ne mogu uništiti bakterije i grinje sa posteljine i peškira, a vrela voda oštećuje tkaninu.

Sredstva za pranje

Umjesto omekšivača koji se gomila i vremenom čini veš grubim, osoblje hotela koristi sirće. Prilikom ispiranja dodajte 100 ml sirćeta kako bi vam veš bio mekan i kako biste izbjegli tragove deterdženta.

Borba s flekama

♦ Svježe fleke od ulja pospite zamenom za šećer ili skrobom, a potom jednostavno operite veš.

♦ Preparat (sprej) WD-40 će vam pomoći da uklonite mrlje od paradajz soka ili sosa. Nanesite ga na fleku, a onda isperite tkaninu u hladnoj vodi.

♦ Kako biste uklonili tragove od znoja na bijeloj odjeći, koristite program pretpranja, bilo kojim deterdžentom na temperaturi 40, a zatim uključite program pranja za izbjeljivanje.

♦ Ako ostavite veš da odstoji sat vremena u vodi sa solju (1 supena kašika na litar vode), a potom ga operete, uspjećete da uklonite mrlje od kafe ili vina.

♦ Soda bikarbona će pomoći da uklonite žutilo s bijele odjeće i da se riješite neprijatnog mirisa. Pored praška za pranje ili običnog sapuna dodajte i pola mjerice sode bikarbone i operite veš u vreloj vodi.

Sušenje

Eksperti savjetuju da, ukoliko je to moguće, veš sušimo na otvorenom vazduhu, pod suncem. Ako ipak morate da koristite mašinu za sušenje, stavite u bubanj tenisku lopticu i peškiri će vam biti mekani, prenosi Uspešna žena.

Savjet plus: Da biste produžili rok trajanja svojoj kućnoj pomoćnici, nekoliko puta godišnje uključite ciklus pranja na 90 stepeni sa dodavanjem sirćeta ili limuntusa. Neće joj biti potreban nikakav Kalgon, biće kao nova!