OD OVAKVE ZIMNICE NEMA NIŠTA JEFTINIJE, A NI UKUSNIJE: Žene spremaju MARINIRANO P0VRĆE, a SAD ĆETE i VI

Novosti

Crveni luk smanjuje visok holesterol, flavonoidna jedinjenja – ista jedinjenja koja daju luku njihovu upečatljivu pigmentaciju – smanjuju lipoprotein niske gustine (LDL) ili „loš“ holesterol kod gojaznih ljudi koji su u riziku od srčanih bolesti, piše Daily Record.

Crveni luk se koristi i u narodnoj medicini, a mnogi veruju da u njegova isceljujuća svojstva. U nekim delovima sveta marinirani luk se standardno sprema i sastavni je deo trpeze. Sada kada smo otkrili koliko je lako i jeftino pripremiti ga, preporučujemo i vama da to uradite.

Sečenje crvenog luka
Sečenje crvenog lukafoto: Printscreen
Sastojci:

-->

3 tanko sečena crvena luka

300 ml belog vinskog sirćeta

mala šoljica vode

1 kašika šećera

1 kašičica morske soli

2, 3 lista lovorovog lista

8 zrna crnog bibera

Priprema:

Luk u tegli
Luk u teglifoto: Printscreen/Youtube/Minjina Kuhinjica
Pripremite dve staklene tegle srednje veličine. U svaku od njih stavite po zrno ili dva crnog bibera. Isecite crveni luk na polumesece i rasporedite ga u tegle. U šerpi zagrejte sirće, vodu, šećer i so. Mešajte dok se šećer i so ne otope, otprilike oko 1 minut. Ostavite dobijenu tečnost da se ohladi, pa je prelijte preko crvenog luka. Dodajte i lovorov list. Tegle sa lukom ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u frižider.

Kiseli luk biće spreman za jelo nakon što omekša i poprimi jarko ružičastu boju. Ukoliko je luk tanko sečen, potrebno je da odstoji oko 1 sat, a ukoliko je deblje sečen, potrebno je da odstoji preko noći.

(Espreso/Krstarica)