NAJGORA GREŠKA ZBOG KOJE VAM JE NADUT STOMAK: Promijenite 1 stvar u ishrani i gledajte kako vam se tijelo mijenja

Novosti

Mnoge danas muči nadimanje stomaka i gasovi, a među uzročnicima je najviše onih iz domena ishrane. Ako se isključe ozbiljniji zdravstveni problemi, što morate učiniti na ljekarskom pregledu, na vama je da promijenite svoj jelovnik.

Najveća greška se čini već na početku dana, kada većina poseže za namirnicama punim šećera. Nemojte odmah pomisliti – pa ja se hranim zdravo! Definicija zdrave ishrane danas je postala veoma široka, pa će jedni navaliti na činiju punu voća, misleći da će time unijeti dovoljno vitamina i drugih zdravih sastojaka. To je tačno, ali je tu i dosta šećera.

Drugi započinju dan žitaricama, odnosno jedu “musli”, vrlo često takođe obilno zašećerene ili sa voćem. Da ne spominjemo one kojima su omiljeni za doručak kroasani sa džemom ili kremom, a za promjenu pojedu palačinke. Poslije toga popiju kafu sa dosta šećera, mlijeka, šlaga ili neko “lijepo” zašećereno gazirano piće ili voćni sok. I, šta se dešava?

-->

Ovakav doručak će izazvati brzi skok šećera u krvi, a onda sledi pad. Zato brzo ogladnite i već za par sati posežete za grickalicama.

Nipošto ne smete o obrocima razmišljati samo kao o izvoru kalorija o kojima treba da vodite računa zbog dijete. Treba da se pitate: da li ima u tom obroku dovoljno dobrih proteina? Da li ima dobrih masti? Da li je nizak nivo ugljenih hidrata? Ima li vitamina? Ako na sve ovo odgovorite sa “da”, imate pred sobom dobar obrok.

Ako pijete dovoljno vode (ali ne gazirane!) rijetko konzumirate al*ohol i trudite se da u ishrani koristite namirnice pune vlakana, koje obezbjeđuju redovnu stolicu, vrlo brzo ćete se osloboditi nadimanja i gasova u stomaku.

(Lepa i Srećna)