MNOGI OVO NE ZNAJU! Ako parkirate kola na OVIM MJESTIMA, može da vam se pokvari klima uređaj SIGURNO TO NISTE ZNALI!

Novosti

Ljetnja sezona je uveliko stigla, a sa njom i tropske vrućine koje mnogima zadaju prave muke. Spas od visokih temperatura veliki broj ljudi pronalazi u rashlađivanju putem klima uređaja.

Posebno olakšanje one donose vozačima koji su često prinuđeni da po najvećem suncu ostanu zaglavljeni u saobraćajnom špicu. Ipak, one se u ljetnjem periodu češće kvare, što zadaje pravu muku putnicima.

Stručnjak za servisiranje rashladnih uređaja, Igor Šukara je objasnio zbog čega u toku ljetnjeg perioda dolazi do češćih kvarova klima uređaja.

-->
images

– Kako su trenutno na snazi ekstremni uslovi i klima uređaji se češće kvare. Ipak, ne mora da znači da se klima pokvarila baš sada, taj kvar neretko nastane mnogo prije nego što mi utvrdimo da je do njega došlo. Često se ona pokvari upravo zimi, kada su takođe ekstremni uslovi na snazi, a kako nije korišćena u tom periodu, shvatimo da ne radi tek ljeti – rekao je Šukara i dodao da vozači nesmotreno prave jednu grešku prilikom parkiranja vozila, a koja može dovesti do kvara klima uređaja.

– Kada parkiramo vozilo ispod drveća, čestice koje padaju sa grana, trunje i prašina mogu dovesti do zapušenja sistema, ali i do razvoja gljivica i bakterija. Vjerovatno to neće izazvati trenutni kvar, ali to može da se nataloži i da stvori okolinu velike vlage koja ne može tako lako da se reši, a to dovodi i do truljenja određenih aluminijumskih dijelova.  Pored servisa u koji odlazimo kada primjetimo kvar, stručna preporuka je da se rashladni uređaji redovno provjeravaju.

Preporuka svakog proizvošača klima uređaja jeste da se na svakih godinu dana uradi jedan preventivni servis koji podrazumeva čišćenja sistema, provjeru pritska, provjeru električne instalacije, i eventualno zamenu filtera freona koji kruži sistemom, a jednom u šest meseci se preporučuje zamjena filtera koji prečišćava vazduh koji ulazi u kabinu – istakao je Šukara i objasnio kakvu još grešku često pravimo.

– Klimu u kolima bi trebalo gasiti nekoliko minuta prije napuštanja vozila, odnosno poželjno je ugasiti klima uređaj, a ostaviti ventilaciju da bi se osušio isparivač – zaključio je.