METEOROLOG NEDIM SLADIĆ SE OGLASIO – PROMJENA ĆE BITI SNAŽNA: Nevrijeme će protutnjati gradom, a onda…

Novosti

Foto: facebook

Meteorolog Nove TV, Nedim Sladić dao je detaljnu analizu nevremena koji se do kraja dana očekuje u Bosni i Hercegovini.

“Dan će startati dosta dinamično, a stanovnici Hercegovine će nakon dužeg perioda izgledno vidjeti kišu, no iskreno se nadam da će to biti više ona dobroćudna nego maligna u vidu nevremena. Posljedica je to produbljene visinske doline koja iz Đenovskog zaljeva odmiče dalje prema istoku”, poručio je Sladić.

-->

Dodao je kako se naša područja nalaze se s prednje strane ovog sistema u kojem se nalazi i snažna temperaturna razlika usljed vrelih zračnih masa sa jugoistoka i svježijih sa sjeverozapada.

“U takvim okolnostima prevladava dosta snažno jugozapadno visinsko strujanje s kojim pristiže vlažan i nestabilan zrak, dok u prizemnom sloju atmosfere se nalazi ciklonalno polje u Jadranu u odmicanju dalje prema sjeveroistoku, te utjecaj hladne fronte položene sjevernije od naše zemlje s kojom strujanja pri nižim slojevima divergiraju prema zapadnom i sjeverozapadnom uz curenje svježijeg zraka sa sjeverozapada”, ističe Sladić.

Kako kaže, dugo mu je trebalo da napiše neku podrobniju analizu.

“Promjena vremena bit će vrlo snažna, ali ne tako dugotrajna budući da su brzine vjetrova po svim visinama ogromne. Pojednostavljeno, ovo nevrijeme protutnjat će našom zemljom za svega par sati i do kraja dana će se gotovo posvuda smiriti. Podjednako, kako je to slučaj ljeti, sva područja neće biti zahvaćena padavinama, što je zapravo lokalni karakter padavina”, dodaje Sladić. 

Istakao je kako će promjena vremena pred zoru najprije zahvatiti sjeverozapadna područja i potom se širiti do prijepodneva na zapad i jugozapad zemlje donoseći kišu, pljuskove i grmljavinu, mjestimičnu pojavu grada te prolazno snažan vjetar.

“Intenzivnije padavine se prognoziraju na zapadu Bosne te u dijelovima južne Hercegovine gdje je vjerovatnoća snažnijeg grmljavinskog nevremena vrlo visoka, s kojim u kratkom vremenskom periodu nerijetko može pasti i više od 20 litara kiše po kvadratnom metru. To je zapravo i posljedica velike dostupne količine toplotne energije koja se nakupljala već dugi niz sedmica i curenja svježije zračne mase sa sjeverozapada.

Uzdignuti zrak s podloge topliji je od okolnog, a daljnim hlađenjem, širenjem i kondenzovanjem dolazi i do obilnijih izljeva koji su sutra izgledni, sudeći prema direkciji strujanja na stubu 700-925 hPa (750 metara – 3 kilometra) oko i sjevernije od Mostara, često skoncentrisani uz okolne planine gdje će orografija povećati hlađenje uzdignutog zraka i pojačati padavine”, dodaje Sladić.

Upozorava kako će do povremeno jačih pljuskova i grmljavine biti i u sjevernim predjelima Hercegovine i te se čini kako će glavnina događaja biti skoncentrisana na područje južnije od Sarajeva prema Hercegovini.

“Na sjeveru čini se kako ova promjena vremena će biti manje izražena, ali i ovdje parametri nestabilnosti su vrlo izraženi, s kojim će biti izraženijih pljuskova i grmljavine u uskim squall linijama, naročito prijepodne i prema sredini dana, kada će promjena vremena odmicati prema Srbiji s kojom će se glavnina premjestiti na istok.

Ipak, od poslijepodneva treba očekivati postepeno smirivanje vremena i smanjenje naoblake, najprije na zapadu i jugozapadu, potom i prema srednjoj i istočnoj Bosni, dok istovremeno kako ciklona odmiče ka sjeveroistoku u noći dolazi do novog naoblačenja sa sjevera koje će se premjestiti zajedno s oslabljenom hladnom frontom preko sjeveroistočne, istočne i centralne Bosne donoseći rijetko u petak ujutro i prijepodne slabe, mjestimične pljuskove poslije čega slijedi jačanje zračnog pritiska s kojim se naoblaka smanjuje, a to je uvod u stabilizaciju vremenskih prilika i stabilan te ponovo vruć vikend, kako će ponovo prema našim područjima jačati termobarički greben”, zaključuje Sladić. 

(Radio Sarajevo)