Merima Njegomir je umrla poslije teške borbe sa rakom pankreasa: Podmukla bolest koja se razvija godinama, a ovo su simptomi

Novosti

Pjevačica narodne i izvorne muzike Merima Njegomir preminula je 69. godini posle duže borbe sa rakom pankreasa.

Od raka pankreasa je nedavno preminuo i pjevač Marinko Rokvić u 68. godini.

– S velikom tugom obavještavamo javnost da je naš voljeni suprug, brat, otac i deda Marinko Rokvić, preminuo jutros nakon teške borbe sa kancerom pankreasa. Porodica u ovom neizmjerno teškom trenutku moli da poštujete njenu privatnost. Detalji o datumu održavanja sahrane biće naknadno objavljeni – pisalo je u saopštenju porodice Rokvić.

-->

Rak pankreasa je sedmi po smrtnosti u našoj državi, a prema podacima Batuta, Instituta za javno zdravlje, ovo je bolest sa ubedljivo najgorim prognozama kada je riječ o malignim bolestima organa za varenje, jer se ostatak života u uznapredovalim stadijumima bolesti mjeri mjesecima.

Pankreas, odnosno gušterača je žlijezda koja pripada vitalnim organima i koja ima dvojaku funkciju u organizmu, endokrinu i egzokrinu. Kao i svaki drugi organ, podložan je razvoju mnogih bolesti, od kojih su maligne bolesti one koje u velikom procentu dovode do smrtnog ishoda.

pankreas

Simptomi raka pankreasa

Kancer pankreasa se često razvija mesecima, pa i godinama pre nego što se postavi dijagnoza.

Simptomi su neprimijetni i nespecifični. Prirodu ovog karcinoma dodatno otežava to da se on lako širi ne samo na okolne organe, već brzo daje i udaljene metastaze.

Klinička slika i njegovo ispoljavanje zavise od njegove lokalizacije u pankreasu.

Dve trećine karcinoma se javlja u predjelu glave pankreasa, što predstvlja olakšavajuću okolnost. Simptomi su u tom slučaju jasniji pa se i dijagnoza postavlja ranije. Time su povećane i šanse za oporavak i izliječenje.

Ovo nije slučaj kada se karcinom nalazi u tijelu i repu ovog organa.

Simptomi karakteristični za karcinom pankreasa su: Bolovi, svrab kože, žuta prebojenost kože i sluzokože, urin taman kao pivo, svijetla prebojenost stolice, veliki gubitak tjelesne mase, povraćanje…

U slučaju postojanja ovakvih simptoma i sumnje na karcinom pankreasa rade se laboratorijske analize, tumorski markeri, ultrazvuk stomaka, skener, magnetna rezonanca, pregled krvnih sudova abdomena… Ukoliko se ovim metodama dokaže prisustvo malignog tumora, pristupa se operativnom lečenju.

Liječenje i terapija

Zavisno od zahvaćenosti pankreasa tumorom, operacija može biti radikalna i palijativna. Radikalna operacija može da se izvede tek kod petine obolelih kod kojih je karcinom lokalizovan u glavi pankreasa, a samo kod pet procenata sa zloćudnim tumorom u telu i repu pankreasa. Ovo je jako opsežna, kompleksna i dugotrajna hirurška inetvencija.

Operaciju je moguće izvesti kod pacijenata sa dobrim opštim stanjem i bez udaljenih metastaza