Kako pravilno oblikovati krastavce t0kom rasta tako da grmovi dugo i obilno donose plodove? ZAPAMTITE 0VE VAŽNE SAVJETE

Novosti

Pravilno formiranje grmlja krastavca pomaže značajnom povećanju prinosa, osigurava optimalan rast izdanaka, odgovarajuću ventilaciju i olakšava berbu.

Zašto plesti krastavce
Čim se reznice dobro ukorijene, počinju aktivno rasti, oslobađajući brojne bočne izbojke iza svakog lista koji brzo rastu.

Čini se da je to dobro, jer se ovdje formiraju cvjetovi, a potom i sam plod. Razgranati grmovi nemaju dovoljno snage za pravilan razvoj glavnog izdanka, koji daje najbolje plodove.

-->

Slabo su ventilirani, gube snagu, cvijeće opada, češće se razbolijevaju. Oni preopterećuju biljku koja se ne može dalje razvijati.

Formiranje krastavaca
Formiranje treba započeti u fazi 5-6 listova. U tu svrhu uklanjaju se svi bočni izdanci.

Listove i plodove ostavite na glavnoj stabljici i uklonite sve bočne izdanke čak i sa cvijetom ili vezanim plodovima.

To radimo makazama kako bismo smanjili rizik od kidanja tkiva, što može doprinijeti razvoju bolesti. Iznad šestog lista ostavljamo bočne izdanke koji će kasnije dati plod.

Uklanjamo i vitice koje su se pojavile na stabljikama, jer oduzimaju hranljive materije i zapravo se uopšte ne navikavaju da se drže za biljku. Ovako formiramo krastavce koji se penju na rešetku.

Vezivanje i vođenje izdanaka
Kada uzgajate krastavce, vodite izbojke duž oslonca kako biste osigurali pravilan rast. Mlade mladice nježno vežite za oslonac da se ne oštete.

Uklanjanje osušenog lišća i plodova
Redovno uklanjajte odumrlo lišće koje može potaknuti razvoj bolesti. Također uklonite nezrelo i osušeno voće kako biste usmjerili energiju biljke u razvoj novih plodova.

PREUZETO