JEDNA STVAR U KUPATILU JE NAJOPASNIJA – IZGLEDA ČISTO, A PUNA JE BAKTERIJA: Kad primijetite ovo – odmah je BACITE!

Novosti

Čak i kada nam djeluju čisto, prljavije su od najrljavije dela u vašem kupatilu. Saznajte šta kažu stručnjaci, koliko često treba da se pere zavjesa za tuš

Koju vrstu zavjese za tuš imate – pamučnu, plastificiranu, svilenu…? Od toga zavisi koliko često treba da je perete jer, kako stručnjaci ističu, ovaj predmet je prljaviji i ima više bakterija čak i od WC šolje.

Nedavno istraživanje koje je sprovelo “Safe Home” pokazalo da kad je riječ o broju klica u kupatilu, zavesa za tuš ih ima najviše. Da, čak i više od WC-a. Zbog toga stručnjaci kažu da ovaj predmet treba da perete jednom mjesečno. 

  “Preporučio bih vam da perete zavesu za tuš bar jednom mesečno. U najgorem slučaju, na svaka tri mjeseca”, kaže Dejvid Šel, stručnjak za uređenje doma i osnivač “Tradesmen Costs”.

Istina, naslage sapuna na dnu zavjese izgledaju ružno i neuredno, ali to nije jedini razlog zašto morate redovno da ih perete. Prema Dejvidu Kjuziku, stručnjaku iz “House Method-a”, zanemarivanje ovog ključnog elementa kupatila može da izazove pojavu buđi i da vam ugrozi zdravlje.

Najbolji način da ih temeljno operete jeste u mašini za veš, a izaberite nežan ciklus sa toplom, ne vrelom vodom i bez ili sa najmanjom centrifugom. Zavjese od tkanine možete da sušite na mlakom grejnom telu, dok plastične ili PVC treba da se suše na vazduhu.

Šel kaže i da ako primijetite tragove buđi na zavjesama, odmah ih bacite, kaoo i da je najbolje da ih mijenjate na svakih šest mjeseci kako biste bili sigurni da niste izloženi bakterijama i bacilima.

Koliko često treba koja vrsta zavjese da se pere?

Pamuk

Prema Džil Sandi, stručnjaku za renoviranje doma, pamučne zavese bi trebalo da se češće peru jer, “ne samo da su od materijala koji se najlakše pere”, već su i najsklonije da se na njima pojavi buđ i stvore naslage sapuna. 

Plastika

Plastične zavese za tuširanje treba prati najmanje jednom mjesečno ili čak dva puta mesečno, kaže Šel. Greška koju mnogi prave, pa ih ne čiste toliko često, jeste što one ne upijaju mirise, pa stvaraju lažan utisak da su čiste. 

Svila

Ove zavjese ne moraju isuviše često da se peru, jer se materijal može da se oštetiti. Na svaka tri mjeseca je preporuka. 

PVC

Ove zavjese su vodootporne, što znači da imaju “manje šanse da upiju vlagu i bilo kakve tragove buđi”. Perite ih na svaka tri do četiri mjeseca, tako će biti čiste i bezbjedne po vaše zdravlje.