IMATE LOMLJIVE, RIJETKE TREPAVICE KOJE OPADAJU: Postoji način da ih napravite LJEPŠIM I BUJNIJIM, evo kako (SAVJET)

Novosti

Malo ko je imun na trepavice. Mi svakako nismo. Ali iz nekog razloga im ne poklanjamo ni izbliza onoliko pažnje koliko, recimo, obrvama ili kosi. Ne želimo da komplikujemo i ubeđujemo vas kako vam je sada potrebna rutina nege trepavica u 10 koraka (pošto nije) ali jeste potrebno tretirati ih na pravi način i ne oštećivati. Na kraju krajeva, one su tu kao zaštita cijelog oka od spoljnih uticaja, prljavštine i bakterija, a ne samo da bi (pre)lijepo izgledale.

Ukoliko vam se čini da su se proredile, da opadaju ili imate česte infekcije oka, problem može biti upravo u tome da su oslabile. Evo kako da prepoznate o čemu se radi, a zatim i da popravite stvari.

#Lupon

ZNACI DA SU VAM TREPAVICE OSLABLJENE

pretjerano opadanje – za razliku od kose, trapavice ne traba da opadaju svaki dan, i iako je i njihovo opadanje prirodan proces, normalan tempo tog opadanja je svega jedna, dvije dlačice nedjeljno. Sve više od toga je znak toga da su oslabljene. Razlozi za to mogu biti veoma različiti, od toga da ih fizički oštećujete preko infekcije pa sve do neke ozbiljnije bolesti.
krte trepavice koje se lako lome (i takođe opadaju, čak i ako samo nežno dodirnete oko). Trepavice bi trebalo da budu manje-više jednake dužine, ukoliko kod vas ovo nije slučaj vrlo vjerovatno se pretjerano lome.
česte infekcije oka. Trepavice su tu gdje su zbog važijih stvari od zavodljivog treptanja (da, stvarno) i njeihova uloga jeste da čuvaju oko od štetnih uticaja okline i bakterija.
otpadanje trepavica kada se stavi nadogradnja. Ukoliko vaše trepavice ne mogu da izdrže nadogradnju (sa kojom svakako ne treba da pretjerujete) to je siguran znak da u njima “nema snage” i da im je potreban oporavak.

RAZLOZI ZBOG KOJIH SU OSLABLJENE

Nekada nismo ni svjesni koliko naše (nenamjerno) ponašanje može da ima posledice. Provjerite da li radite neku od dole navedenih stvari. Ukoliko je odgovor potvrdan, promijenite to i sačekajte – good things are coming.

stalno trljate oči. Ovo je loše za okoloočnu reviju po jednostavno svim osnovama, a kada su trepavice u pitanju mehanički ih “čupa”. Prestanite (čak i ako nemate problema sa trepavicama).
sami skidate nadogradnju trepavica. Još jedan no-no. Kao prvo, prljavi prsti nemaju šta da traže blizu oka, kao drugo dok vučete nadogradnju izvlačite i svoje trepavice. Ukoliko nadogradnja nije pravilno raspoređena (jedna nadograđena na 2-3 prirodne trepavice bez nadogradnje) rizikujete da ostanete sa rupama. Nemojte štedeti na ovakvim stvarima i prepustite sve profesionalcima.
vodootporna maskara. Ukoliko je koristite svakodnevno, vreme je da pređete na neku formulu koja se lakše skida. Naime, preterano trljanje oka mehanički oštećuje i slabi trepavice (a nije sjajno ni za nežnu kožu okoloočne regije).
ne čistite uvijač za trepavice. Na njemu se talože slojevi maskare i prljavštine koji stvaraju ljepljivi film koji zna da za sebe zalijepi trepavice i jednostavno ih iščupa.
uvijač za trepavice koristite preko maskare. Siguran put do toga da u nekom momentu ostanete bez pola trepavica: maskara se lepi za uvijač i trepavice jednostavno ostaju na njemu.
bolesti koje za posljedicu imaju gubitak dlake poput alopecije, jakih slučajeva ekcema na oku, hipotiroidizma… ali i jaki lijekovi kao što je hemioterapija. Ukoliko je ovo slučaj, obratite se ljekaru kako biste vidjeli kako i da li možete da utičete na gubitak trepavica.
Kada otklonite uzrok, vrijeme je za dodatnu negu. Pored ricinusovog ulja koje je oproban recept za njegu trepavica, danas su nam na raspolaganju mnogi serumi od kojih se, istina, nećete preko noći preporoditi ali koji će vremenom napraviti primjetnu razliku.

Novi.ba/Stil.rs