GENIJALNI TRIK: Nemate samočisteću pećnicu? 0vaj trik će vam pomoći da ga 0čistite bez napora…

Novosti

Genijalan trik za čišćenje pećnice bez napora!

Čišćenje pećnice može biti noćna mora za prosječnu domaćicu. Pogotovo ako su neki zgusnuti, zagorjeli ostaci hrane stari više od nekoliko dana. Reći ćemo vam kako očistiti pećnicu s jednim kuhinjskim proizvodom.

Kako očistiti pećnicu pomoću kocke za pranje sudova?
Stavite kocku za mašinu za pranje sudova na tacnu ili u šerpu. Zatim nalijte litar vode i stavite u rernu. Zatvorite i postavite na maksimalnu temperaturu. Čim voda proključa i tableta se otopi, isključite pećnicu, ali je ostavite zatvorenu oko pola sata.

-->

Zahvaljujući visokoj temperaturi, čišćenje pećnice tabletom za pranje sudova je jednostavan trik. Kapsula će se početi topiti, a sredstva za čišćenje koja se nalaze u njoj počeće da se talože na zidovima pećnice.

Uzmite krpu i istrljajte pećnicu preostalom tekućinom nakon tablete. Uklanjanje ostataka vlažnom krpom bit će samo formalnost. Vaša pećnica će zasjati kao nova (a pečenje će sigurno biti zabavnije)!

Alternativni način čišćenja
Pećnicu možete očistiti tabletom za pranje posuđa na još jedan način. Potrebno je manje vremena, ali je naporniji i zanimljiviji.

Sipajte malu količinu vrele vode (ali ne ključale!) na kocku. Kada se formira kašasta pasta, nanesite je na svu prljavštinu u rerni. Zatim pričekajte oko pola sata, a ostatak uklonite vlažnom krpom.

Zašto radi?
Tablete za perilicu posuđa sastoje se od koncentriranog deterdženta i daju vam garanciju da ćete ukloniti čak i tešku, visoko otpornu masnoću. Jaka sredstva za čišćenje djeluju i na mrlje od masti i hrane. Posebno jer tablete mogu ukloniti i zapečenu hranu. A čišćenje pećnice od mrlja i opekotina svakako je jedan od najtežih zadataka. Dakle, kao što vidite, idealni su za takvo čišćenje. Naravno, tableta za mašinu za pranje sudova će dobro funkcionirati i sa drugim sličnim površinama koje zahtijevaju ribanje s jedne strane i malo nježnosti s druge strane.

Da li su vam ove informacije bile korisne? Podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima!

PREUZETO