DA LI ZNATE ŠTA SE DEŠAVA SA TIJELOM AKO SE NE TUŠIRAMO REDOVNO?

Novosti

Većina ljudi kojima je voda dostupna, tušira se najmanje 5 puta nedeljno. Da li ste se ikada pitali šta bi se desilo ako bismo prestali da se tuširamo? 

Očigledno je da bismo se prvo suočili sa neprijatnim mirisima, ali dokazano je da se posle nekog vremena organizam navikne na takvo stanje.

Neprijatni mirisi su prvi na listi problema izazvanih netuširanjem, ali oni su tek vrh ledenog brega. Saznajte šta očekuje vas i vaše telo ako se odreknete osnovne higijene.

Problemi sa kožom
Jednom kada se prestanete tuširati, vaša koža će to prva osetiti. Već postojeći kožni problemi postaće još gori, a svrab izazvan delovanjem bakterija i prljavštine biće nepodnošljiv. Koža će biti podložnija pucanju, a samim tim i brojnim infekcijama.

Infekcije
Zamislite samo te bakterije koje nas obasipaju svaki put kada rukujemo mobilnim telefonom, koristimo se vratima, ili predmetima u kupatilu. Ako se ne tuširamo, virusi i bakterije će ući u naš organizam preko ruku, nosa, ili usta, i doneti nam prehladu, a u krajnjem slučaju i hepatitis tipa A. Ako ste kao dete učeni da je pranje ruku veoma važno, znajte da isto važi i za celo telo.

Gljivice
Kada govorimo o infektivnim oboljenjima, gljivice i slične kožne infekcije mogu prouzrokovati dosta problema. Gljivice žive na našoj koži, genitalijama i u usnoj duplji. Deca, trudnice i osobe sa prekomernom težinom spadaju u grupu najpodložnijih glivičnim infekcijama. Jedan od glavnih faktora je, naravno, loša higijena.

Višak mrtve kože
Kada se tuširate i prelazite preko kože, sve mrtve ćelije kože se uklanjaju kako bi napravile mesta za nove. Ako prestanete sa tuširanjem, čitavih 4 kg mrtvih ćelija će se nagomilati na vašem telu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Neprijatni mirisi
Dok znoj sam po sebi nema miris, bakterije i bacili koje se nalaze u njemu definitivno imaju. Ako osoba odiše neprijatnim mirisima, posle nekog vremena razviće imunitet prema njima, što znači da neće registrovati sopstvene neprijatne mirise.

Loša genitalna higijena
Predeo prepona je verovatno najugroženiji deo tela kada govorimo o neodržavanju telesne higijene. Ne samo da će ovaj deo širiti neprijatne mirise, već će i biti podložan gljivičnim infekcijama. Svrab koji se stvara delovanjem bakterija i prljavštine postaće nepodnošljiv.

Akne i bubuljice
Bubuljice će vas bukvalno prekriti od glave do pete.

Tamni pečati na koži
Prljavština, znoj i bakterije prouzrokovaće nastajanje tamnih pečata na koži. Kako ne biste izgledali kao žirafa, potrebno je da se redovno tuširate.

Duboki svrab
Svrab je jedan od glavnih pokazatelja netuširanja. Kada se bakterije, bacili, prljavština i znoj pomešaju, prouzrokovaće nesnosan svrab.

Problemi sa kosom
Pomoću tuširanja uklanjaju se mrtve ćelije kože i masti koje su prisutne. Ako se prestane sa tuširanjem, kosa će postati masna, neprijatnog mirisa i lošeg izgleda.

Iako se o tuširanju govori kao o svakodnevnoj aktivnosti, eksperti govore da to i nije neophodno, jer dugoročno svakodnevno izlaganje sredstvima za tuširanje može dovesti do drugih problema sa kožom.Uzimajući sve u obzir, najbolje je tuširati se svakog drugog dana ili samo dva puta nedeljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponsored ads:

Izvor: ddl.rs