DA LI STE BUDNI IZMEĐU 1 I 3 SATA UJUTRU? Evo šta se tada događa u vašem tijelu, STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Novosti

Stručnjaci ističu da se mozak najbolje odmara ako legnemo da spavamo u periodu 21 do 23 časova. Sunce daje aktiviranje procesa u tijelu i snagu za delovanje, Mjesec daje energiju za opuštanje i mogućnost odmora. Uticaj Sunca ne dozvoljava tijelu da se potpuno odmori, a uticaj Mjeseca ne omogućava aktivno djelovanje bez oštećenja mentalnog i fizičkog zdravlja, piše Sensa.

Zato i ne čudi što većina živih bića spava noću, a djeluje danju. Nakon 22 časa nivo mentalne sposobnosti i racionalnosti postepeno opada kod većine ljudi. Do smanjenja mentalne snage i racionalnosti ne dolazi odmah, ali glatko i često neprimjetno, negativne posljedice mogu se akumulirati godinama. Kada se moć razuma smanji, čovjek ne može da razumije šta treba da radi dobro, a šta loše, ne može racionalno da odlučuje. Teško mu je da shvati kako da postupi u određenim životnim situacijama, pravi greške.

Prvi znakovi nedostatka sna su smanjenje koncentracije ili pretjerana napetost uma, povećanje loših navika, smanjenje volje i povećanje nagona – dolazi do veće potrebe za hranom i sukobima. Dalje posljedice su hronični mentalni umor i napetost, poremećena vaskularna regulacija i tendencija povećanja krvnog pritiska. Bledo lice, umoran tup pogled, glavobolje – sve su to znakovi kršenja rutine spavanja. Odnosno znakovi da osoba ne dozvoljava umu da se odmori u vremenu koje je za to izdvojeno prirodno.

Istraživanja stručnjaka iz raznih oblasti (sihologija, medicina, alternativa…) ukazuju na značaj sna u periodu između 1 i 3 sata poslije ponoći. Osobe koje u dužem vremenskom periodu izbjegavaju spavanje u ovom periodu, povećavaju rizik od opadanja emocionalne snage, iscrpljenosti, razdražljivosti, agresivnosti, a mogu se čak pojaviti i napadi panike i histerije. Ljudi koji izbjegavaju san u ovom periodu mogu upasti u stanje uzbuđenja i entuzijazma, a kada adrenalin spadne, dolazi do naglog pada raspoloženja.

Ukoliko je uzrok vašeg nespavanja u ovom periodu nesanica, važno je da promijenite određene navike – lezite u krevet na vrijeme, izbegavajte upotrebu telefona ili gledanje televizije pred spavanje, pokušajte da se oslobodite toksičnih misli… Možete isprobati i određene tehnike protiv nesanice, kao što je šetnja pred spavanje, slušanje umirujuće muzike, konzumiranje čaja itd.