DA BI VAM PORODICA BILA SRETNA I ZDRAVA: Jelka mora da stoji na ovom mjestu u kući!

Novosti

Način na koji ukrašavate jelku ili kuću, može doprineti poboljšanju zdravlja vaših ukućana ali i prizivanju uspjeha i novca

Nije tajna da je razdoblje uoči Nove godine i Božića postalo stresno vrijeme. Treba toliko toga pripremiti, odabrati ukrase i poklone, urediti dom za sebe, ali i goste koji će uskoro doći.

Iskoristite zato dokazane metode Feng šuija.

Feng šui je moćno sredstvo u stvaranju mirne i skladne energije. Ovi savjeti za uređenje interijera će olakšati napetost i pomoći da uživate u ovom svečanom dijelu zimske sezone.

Pravilan izbor boja ukrasa

U hladnijem dijelu godine potrebno je, pomoću predmeta i boja, dovesti energiju vatre u našu okolinu. Element vatre čine svijeće, pravi kamin, svijetle božićne svjetiljke za božićno drvce te zlatni i vatreno-crveni božićni ukrasi.

Osim crvene, za dobijanje tople energije dobar izbor su i ljubičasta te boja fuksije. Ali, vodite računa o glavnom principu feng šuija, a to je ravnoteža.

Previše vatrenih dekorativnih elemenata, što se često događa u praznično vrijeme, ako se pretjeruje s crvenom bojom, podstiče nastanak sindroma izgaranja pa čak i emocionalne ispade.

Umor koji mnogi osjećaju tokom i nakon božićnih praznika nerijetko je uzrokovan neuravnoteženom energijom vatre u domovima. Stoga u svoje praznično okruženje svakako uvrstite i hladnije boje, poput umirujuće svetloplave koja aktivira energiju vode.

Previše vatre ublažićete, takođe, srebrnom i sivom te spokojnom bijelom – bojama koje prizivaju element metala.

Savršeno mjesto za jelku

Po feng šuiju dekorisanje jelke pripada elementu drveta pa je smjestite u područje koje je u skladu s drvenim elementom ili ima korist od njegove energije. Blagotvornu ravnotežu energija postići ćete sljedećim položajem jelke:

Istočni smjer: za privlačenje zdravlja i porodične sreće

Jugoistočni smjer: za novac i obilje

Južni smer: za poslovni uspjeh i slavu

Sezona svijeća

Postoji mnogo načina za postizanje sveže, čiste i hranljive kućne energije, a upotreba sveća je među najlakšim i najpopularnijim metodama.

Svijeće, naročito ako su od prirodnih materijala, poput sojinog ulja ili pčelinjeg voska, pročistiće energiju u svakom prostoru. Osim što čisti, daje prostoriji tolinu i sjaj, sveća djeluje i na balansiranje emocionalne neravnoteže i otklanjanje briga.

Smernice za najbolje korišćenje svijeća:

Jug, jugozapad, severoistok i središte kuće: mesto za velike sveće ili grupisanje svijeća različitih veličina

Zapad, sjeverozapad, istok, jugoistok i sjever kuće: mjesto za male svijeće

Svijeće su inače idealne u spavaćoj sobi, kupatilu, na trpezarijskom stolu i u dnevnoj sobi.

Različito dizajnirani dekorativni svećnjaci raznih boja dodatno će vas oraspoložiti i ukrasiti vaš dom.

Mirisi za pamćenje

Vazduh koji udišete utiče na vaše raspoloženje. Vaše uspomene, vezane za ljude i prostor, često prate i tačno određeni mirisi. Stoga, iskoristite eterična ulja kako biste kreirali energiju različitih feng šui područja sopstvenog doma.

Difuzori za ulja koji najbolje odgovaraju vašim potrebama omogućit će zdravu i opuštenu atmosferu za uživanje s porodicom i prijateljima.

Idealni praznični mirisi su eterična ulja mandarine, limuna, cimeta i karanfilića te slični mirisi koji podsećaju na omiljene zimske poslastice. Možete odabrati i neko drugo ulje, vodeći se trenutnim raspoloženjem i vrstom energije koja vam je potrebna u datom trenutku.

Imajte na umu da je uvek bolje dati prednost čistom i kvalitetnom eteričnom ulju, nego izabrati jeftino mirisno ulje.

Biljke koje “liječe” dom

Ukrasite svoje prostorije s nekoliko visoko energizirajućih zelenih biljaka, od kojih barem jedna svojim svojstvima pročišćava vazduh.

Takve biljke su uvijek vrlo korisne jer deluju umirujuće i iscjeliteljski na cijeli dom. Prekrasne i vrlo popularne kućne biljke koje uklanjaju otrove iz prostorija u kojima boravimo su:

zmajevac (dracena); mirni ljiljan (spatifilum); leptirasta palma (palma areka).

Visoke, krupne, jake, bujne i zdrave zelene biljke treba smestiti na istočno, jugoistočno i južno područje vašeg doma.

Ove strane sveta dobre su i za grupisanje biljaka različitih vrsta.

Male biljke možete položiti bilo gde, ali najbolje je izabrati mesto s puno aktivnosti, na primjer dnevni boravak.

Izbor poklona

Izbacite sljedeće poklone s popisa za darivanje:

Oštri predmeti – Nikad ne darujte noževe, makaze, otvarače za pisma, otvarače za flaše i sl. jer predstavljaju sečenje odnosa.

Prazni novčanici i torbe – Ako poklanjate novčanike i torbe, stavite u njih malo novca koji simbolizuje afirmativnu poruku bogatstva za primaoca poklona.

Biljke i cveće s trnjem – Kaktusi i druge šiljate biljke nisu dobri pokloni, a izbjegavajte i darivanje ruža s trnjem jer označavaju narušavanje odnosa. Ako do ljubavnog partnera dobijete ruže, uklonite trnje kako biste omogućili vezu bez problema.

Bonsai i slične minijaturne biljke – U izboru poklona preskočite biljke kojima je namjernim tehnikama usporen rast. Umjesto toga, odlučite se za bujne i zdrave biljke zaobljenog lišća koje simbolizju prosperitet i zdrav život.

Satovi i antikviteti – Predmeti koji pokazuju vrijeme ili simbolizuju njegov protok loši su pokloni jer predstavljaju odnos s ograničenim vijekom trajanja ili osjećaj krađe vremena od drugih. Želite li svejedno da darujete ručni sat ili neku starinu, radije osobi dajte poklon-bon i sliku odabranog proizvoda s kojima će primatelj potom sam kupiti taj predmet.

Maramicu – Ne poklanjajte platnene maramice jer označavaju brisanje suza i primatelju prizivaju plač ili bolest u budućnosti.

Navedeni savjeti pomoći će vam ne samo da uživate u prijatnom interijeru, nego da praznike dočekate u istinskom skladu te u novu godinu kročite odmorni i okrijepljeni.

Novi.ba/Stil.rs