BLIŽI SE KRAJ, PSIHOLOG OTKRIO KAKO MOŽETE ZNATI DA VAS ČEKA RASKID: Ovo su 4 ključna znaka, MUŠKARCA ODAJU SITNICE

Novosti

Doktor John Gottman, direktor ‘Love Laba’ na sveučilistu u Seattleu i utemeljitelj Gottman instituta, proučavao je hiljade parova.

Došao je do toga da može sa 94 posto preciznosti predvidjeti hoće li njihova veza uspjeti.

Ovo su 4 ključne stvari koje ukazuju na kraj veze.

signs

1. Kritika: Kritizirati partnera je drugačije od upućivanja pritužbi. Važno je naučiti razliku između prigovora i presude: Žalba : „Bojao sam se da se nešto dogodilo jer mi nisi odgovorila na telefon. Dogovorili smo se da ćemo se uvijek javljati, samo da znamo da je sve u redu “.

Kritika : „Ti si egoista. Tebe nije briga za mene. Nikad se ne javljaš na telefon. ” Ako otkrijete da ste vi i vaš partner kritični jedno prema drugom, nemojte se bojati da će vaša veza propasti. Kritika postaje problem kad postane prožimajuća i otvara put drugim, opasnijim vitezovima.

2.Prezir: Komunikacija u ovom emocionalnom stanju postaje loša: partner pristupa s nepoštovanjem, ismijava ga, daje mu uvredljive nadimke, preuzima uvredljivi govor tijela, poput hrkanja, podizanja oči u nebo itd. To nadilazi kritiku. Dok je s kritikom osoba napadnuta, s prezirom zauzima položaj superiornosti:

“Ti si umoran? Zamisli mene, kako se cijelo jutro borim sa djecom, sređujem kuću, perem, peglam, čistim, a potom radim domaću zadaću, napitke, užinu…. A vi koji sjedite cijeli dan vraćate se s posla i bacate se na sofu igrajući videoigre. Patetičan si “.

3. Odbrambeni: Općenito, odbrana je automatski odgovor na kritiku. Svi se branimo kada se osjećamo nepravedno optuženi, reagujemo opraštanjem i nevinim žrtvama tako da naš partner posustane u namjeri da nas optuži za nešto.

Ova strategija gotovo nikada nije uspješna. Jednostavno kažemo našem partneru da ne shvatamo njegove brige ozbiljno i da nećemo preuzeti odgovornost za svoje greške. Na primjer: Pitanje: “Jesi li kupila hljeb?” Odgovor odbrane: „Danas sam bio zauzet. Znaš da imam na umu hiljadu stvari. Zašto nisi ti kupila? ”

Ovaj partner ne samo da reagira defanzivno, već otklanja i krivnju u pokušaju da partnera natera da se osjeća krivim. Dobar odgovor bi trebao glasiti: „Ups, zaboravio sam. Trebao sam ti reći da danas neću moći stići. To je moja greška. Idem sada. ” Iako je posve razumljivo braniti se ako ste pod stresom i osjećate se iscrpljeno, loš pristup neće imati željeni efekt.

4. Kameni zid: Obično je to odgovor na prezir i pojavljuje se kad se slušatelj povuče iz interakcije. Umjesto da rješavaju problem sa partnerom, ljudi koji rade s kamenim zidom se obično izvlače na razne načine, eskiviranja problema, ućutkivaja ili čak napuštanja objekta.

Treba vremena da negativnost koju su stvorila prva tri viteza postane toliko jaka da se podiže kameni zid. No, kada se zid podigne, nažalost, razbijanje postaje teško. Fiziološka senzacija koja je dovela do kamenog zida dovodi nas u stanje u kojem postaje nemoguće racionalno razgovarati o stvarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *