AK0 VAS NAPADNE KRV0LOČAN PAS, SAMO OVAKO ĆETE SE ODBRANITI OD NJEGA: Otkriveno šta vas SPAŠAVA u TRENU, naučite

Novosti

Dreseri smatraju da pravilnom reakcijom možemo sprečiti napad agresivnih životinja.

Evo kako se treba ponašati u blizini čopora uličnih pasa.

Ostanite smireni

-->

Veoma je važno ostati pribran i ne pokazivati strah u susretu sa uličnim životinjama. Ovo nije lako, jer je panika impulsivna reakcija kada se nađemo u opasnosti. Kada znamo da psi sve osećaju i da naša uplašenost može biti poziv na napad, vredi se potruditi da je držimo pod kontrolom.

Skrenite pogled

Nepoznatog psa nikada ne treba gledati pravo u oči, jer to u njima budi agresiju. Stručnjaci takođe preporučuju da im se ne okreću leđa. Reakcije gladnih i uplašenih životinja su nepredvidive, zato ne treba praviti nagle pokrete. Ovo naročito važi ukoliko imate nameru da ih pomazite ili nahranite. Pažljivo im pružite ruku da vas onjuše i daju znak da žele da se igraju. Trčanje usled straha sigurno će rezultirati da pojure za vama, misleći da ste plen, pa je to poslednje što bi trebalo da radite kada se nađete u ovakvoj situaciji.

Ne nasrćite na lutalice

Pas
foto: Printscreen / Instagram / lapulgada

Čopor pasa koji vam ide u susret ne znači uvek da ste u opasnosti. U najvećem broju slučajeva oni samo šetaju ulicama, obilaze mlade ili traže hranu. I ako laju, verovatno samo pokazuju da treba da se sklonite.

Lutalice ne treba izazivati, udarati motkama i drugim predmetima. Ovim se zastrašena životinja može dodatno isprovocirati. Uvek im se obratite mirnim tonom, naročito ako reže ili laju.

Preporuka je da nabavite i uvek sa sobom nosite jedinu pouzdanu zaštitu od pasa lutalica. Proizvod poput ljutog biber spreja omogućiće vam da agresivne životinje privremeno onesposobite sa bezbedne udaljenosti i na vreme pobegnete.

Kako reagovati kada se napad već dogodi

Teško je upravljati reakcijama kada dođe do napada lutalica. Većina ljudi deluje instiktivno.

Ipak, dreseri tvrde da je najefikasnije da probate da udarite psa po stomaku. U afektu, psi skoro ne osećaju udarce po leđima ili glavi. Sve ovo važi ukoliko vas napadne manji ker. Kada na vas krene krupan i jak pas, skoro da nemate nikakve šanse. Najbolje je da legnete, sklupčate se i rukama zaštitite lice.

Ako je sa vama dete, imate dve opcije. Podignite ga visoko ili stanite ispred i pustite psa da povredi vas umesto deteta.

(Espreso/ citysmart.media/Prenela PV.)