5 TRIKOVA ZA ŠTEDNJU POMOĆU KOJIH ĆETE U 2022. IMATI VIŠE NOVCA: Stručnjaci dali sjajne savjete, ovo svako može!

Novosti

Želite da u 2022. godini imate više novca? Stručnjaci daju savjete kako da ove godine pametnije štedite!

Većina nas bi voljela da ima više novca nego što ima, u čemu svakako može da pomogne štednja. Ali, problem je što mnogi od nas baš i ne znaju da štede, pa nekako uvijek završe praznih džepova.

Da bi ove godine bilo drugačije, stručnjaci daju savjete o štednji – neka to budu vaše novogodišnje odluke.

Prvo “isplatite” sebe

Nemojte da čekate kraj mjeseca da biste odvojili nešto sa strane, za štednju, neka vam to bude prioritet, savjetuje Džejms Houks.

Njegov predlog je da odredite sumu koja vam je prihvatljiva da svakog mjeseca, čim primite platu, odvojite sa strane. Bićete iznenađeni koliko je ovakav metod štednje zapravo efikasan.

Odvajajte određeni dio plate

U zavisnosti od toga kolika su vam primanja, stručnjak za finansije Patrik Rejd savjetuje da odredite da, recimo, jednu trećinu plate (ili koliko već možete) odvajate sa strane.

“Prije nego što sam postao bogat, jedva sam krpio kraj s krajem. Ipak sam i tada pokušavao da uštedim novac. Pokušaji i neuspjesi su i da lje bolji od toga da ne pokušavate ništa”, dodaje.

Štedite i za zabavu

Stručnjaci saglasni da je važno, da biste promenili i odnos prema novcu, da ga štedite i za nešto što vam nije neophodno.

Umjesto da štedite za neke hitne slučajeve i “crne dane”, štedite i za nešto što vam je zabavno, recimo za putovanje ili nešto što želite da kupite. Drugim riječima, važno je da vaša štednja ima cilj, a ne da ostavljate novac tek da ga imate ako zatreba.

Ograničite impulsivno trošenje

Finansijski stručnjaci su saglasni da zbog plaćanja karticama, što je način na koji mnogi plaćaju, lakše trošimo novac, posebno u impulsivnim kupovinama. Znate i sami, ušli ste u prodavnicu, ugledali, recimo, kaput koji vam se dopada, ali koji vam nije naročito potreban. Ukoliko nemate novac kod sebe, nećete ga kupiti, ali ako u novčaniku imate karticu… Mnogo su veće šanse da ćete ipak “popustiti”.

Analizirajte račune

Razmislite o mjesečnim računima koje imate u kući, da li možda na neki način možete da ih smanjite.

Na primer, da li imate više brojeva telefona, pa samim tim plaćate i više računa li pretplata i slično, sve bi to moglo da pomogne da vam na kraju mjeseca ostane više novca.

(MONDO)