4 PRIRODNA NAČINA DA SPRIJEČITE ZADRŽAVANJE VODE: Doktorica otkrila kako da se POZDRAVITE s napuhanim prstima i stomakom!

Novosti

Ako vas muči zadržavanje vode, pročitajte savjete doktorke!

Zadržavanje vode u organizmu je čest problem koji ljudi ne razumiju dovoljno. Iako mnogi misle da naše ćelije zadržavaju vodu, to u ovakvim slučajevima nije tačno – voda se zadržava u prostoru između ćelija i zbog nje se osjećamo, i izgledamo, napuhano.

Postoji više razloga zašto zadržavamo vodu, i variraju od lijekova koje uzimamo, hormonskih problema ili čak ishrane. Sada je doktorka objasnila šta možemo da uradimo da bismo izbjegli ovaj problem koji je naročito ljeti vrlo rasprostranjen.

-->

Ginekološkinja Vendi Trubou navodi da postoji nekoliko stvari koje možemo isprobati da bismo prestali da zadržavamo vodu.

Identifikujte najprije šta vam se tačno događa – “težina” od vode događa se u tkivima po cijelom tijelu, stopalima, prstima, rukama… Dok se nadutost dešava samo u predjelu stomaka.

“Prerađeni ugljeni hidrati, šećer i alkohol izazivaju upale u tijelu i često mi pacijentkinje prijavljuju da su unosile namirnice koje ih sadrže, prije nego što su počele da osjećaju simptome zadržavanja vode. Ograničite unos takvih namirnica, možete čak probati jednu po jednu da izbacujete iz ishrane i tako ćete znati koja vam smeta”, rekla je dr Trubou.

Provjerite koliko soli unosite? U zdravoj ishrani je so važan mineral i tijelo ne može normalno da funkcioniše bez njega, ali probajte da unosite kvalitetnu so u umjerenim količinama, a ne jako slanu brzu hranu ili grickalice.

Pijte vodu!

“Znam da zvuči čudno, zadržavate vodu a neko vam kaže da je pijete još više. Ali je unos dovoljno vode preventivna mjera, kao i unošenje namirnica koje je sadrže mnogo. Telo će dobiti podsticaj da eliminiše višak kroz uriniranje i neće je zadržavati toliko”, rekla je ona.

Vježbajte redovno, makar to bila i samo šetnja.

“Fizička aktivnost aktivira mišiće, koji masiraju tkiva, koja potom doživljavaju stimulaciju limfnih čvorova da višak tečnosti pošalju u bubrege, gdje će biti prerađena i izbačena”, objasnila je ona.

Ako ništa od ovoga nije upalilo, upozorava doktorka, posavjetujte se sa svojim ljekarom jer je moguće da lijek koji pijete ili neki drugi medicinski problem izazivaju zadržavanje vode.

(MONDO)