ZNATE LI KOJI NAPITAK ORHIDEJA VOLI VIŠE OD VODE? Dodajte ovo u zemlju i nagradit će vas raskošnim cvjetovima: Za siguran ponovni cvat

Cvijeće Novosti

Uzgajati orhideju zdravih zelenih listova koja neprestano cvjeta jedan je od najvećih izazova svakog kućnog botaničara. Osim svjetlosti i dohrane, zalivanje orhideja pretvorilo se u posebnu nauku.

Orhideje ili kaćunovke izazov su za svakoga, no ako uspijete da ih podstaknete da se nesmetano razvijaju, nagradiće vas prizorima kojima jednostavno ne možete da se ne divite.

5ca27ae2d1535-image

Za mnoge kraljica cvijeća, orhideja je posebno osjetljiva biljka. A svaki ljubitelj tog predivnog cvijeta sigurno ima vlastite najbolje savjete za uzgajane – neko je drži na direktnom suncu, neko zaliva s odstajalom vodom, neko joj samo prska listove…

-->

No, istina je da kod nekih vrsta ponekad nema pravila.

Sama voda nije dovoljna

20180417072136-file-5ad6494013dca

Takođe, mnogima se sigurno desilo da su na poklon dobili raskošan primjerak u punom cvatu, koji kad je ocvao, više nikada nije dobio nove cvjetove.

Za držanje takvih orhideja koje pomalo kasne u razvoju postoji jedan trik. Umjesto da je zalijete običnom vodom, kakva god ona bila, učinite to zelenim čajem. Ne morate kuhati posebnu šolju, nego od one koju pijete ostavite na dnu gutljaj koji ćete na kraju dana uliti u orhideju.

Ne pretjerujte s količinom i pripazite da čaj nije prejak – na dan joj dodajte maksimalno dvije kašike i nemojte je zalivati tokom vikenda.

Ta tehnika funkcioniše i kod ostalih biljaka koje rastu u kiselijem tlu poput ruža.