Grejanje negativno utiče na s0bne biljke: Evo kako da vaše cvetne ljubimice ostanu zdrave sve do proleća

Cvijeće Novosti

Uradite ovo kako bi biljke mogle nesmetano da rastu i da se razvijaju

Tokom hladnijeg perioda godine, zbog centralnog grejanja i grejalica na struju, vazduh u našem domu postaje izuzetno suv. Zbog toga se neretko dešava da cveće vene, a pored ovog, razlog je i nedostatak svetla.

S obzirom na to da većina domaćica obožava cveće, mi vam donosimo savete pomoću kojih će ono biti zdravo sve do proleća.

-->

Sobno i saksijsko cveće ne bi trebalo da držite na suviše hladnom, ali ni na previše toplom mestu mestu. Idealna sobna temperatura trebalo bi da se kreće između 15 i 20 stepeni.

Ako ste sobnim biljkama obezbedili ovu temperaturu, vreme je da prestanete da prihranjujete većinu biljki. Ovo ne važi za sobno bilje koje tek treba da procveta, poput ciklame.

Saksijskom bilju sada obavezno i redovno sklanjajte suve listove i uvele izdanke, kako bi biljka mogla nesmetano da raste i da se razvija.

Takođe bi trebalo da izbegavate da stavljate cveće na mestima gde ima promaje. Ovo važi čak i tada kada provetravate sobe. Cveće traži svetlost, te saksije treba da držite blizu prozora, ali nikako preblizu zbog radijatora.

Većinu sobnog cveća zimi ne treba često zalivati.

Čak i kada se zaliva svakodnevno, treba staviti vode tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva. Za one koji ne znaju, sobno bilje bolje podnosi suvu zemlju, nego natapanje vodom. S druge strane, sobno bilje koje cveta zimi trebalo bi zalivati na svaka dva do tri dana, piše Living.