DODALA SAM 1 STVAR U VAZU S KARANFILIMA I ZAPREPASTILA SE: Cvijeće ostalo kao novo skoro mjesec dana, NE TREBA MU POSEBNA NJEGA

Cvijeće Novosti

Sigurno ste čuli za mnoge cake koje omogućavaju da biljke brže rastu, produžavaju svježinu cvijeća, umanjuju potrebu za zalivanjem ili dohranom.

Ema Lou, novinarka koja piše o uređenju doma, isprobala je pet najpopularnijih trikova za održavanje cvijeća i dala svoj sud o najuspješnijem! Uzela je pet karanfila i pet čaša vode, i svakoj dodala jedan od najpopularnijih sastojaka po savjetima na Internetu:

screenshot-20

Pola aspirina
Malo gaziranog soka od pomorandže
Dva novčića
Dve kašike jabukovog sirćeta i šećera
Malo votke

“Prve nedjelje, svi karanfili su izgledali manje-više isto. Po savjetu cvjećarke, mijenjala sam vodu na svaka tri dana i dodavala iste sastojke. Poslije deset dana, prvo je popustila čaša sa sirćetom. Posliije 12, uvenulo je cvijeće sa novčićima”, napisala je ona.

“Tek poslije 14 dana popustilo je i cvijeće koje je bilo dohranjeno aspirinom, ali jasni pobjednik je cvijeće sa gaziranim sokom od pomorandže. I poslije 16 dana je izgledalo kao novo”, napisala je Ema.

Znate li zašto je tako? Cvijeću je potreban šećer da bi se biljka hranila, ali kiselina omogućava da bolje apsorbuje šećer iz vode.

“Sljedeći put kada me budu pitali zašto uopšte imam nešto gazirano u frižideru, imaću odličan odgovor”, rekla je ona.

(MONDO)