RECITE NAM GDJE VAM JE IZBACILA BUBULJICA, NJENO MJESTO GOVORI SVE O VAŠEM ZDRAVLJU: Ovo vam nisu rekli – obratite pažnju

Novosti Zdravlje

Naša koža je generalno pokazatelj i našeg zdravlja, a akne, pogotovo one cistične mogu ukazivati na ozbiljne probleme. Akne mogu biti i odraz loše higijene, alergija ili neodgovarajuće kozmetike.

akne-na-bradi

Akne na licu mogu nastati zbog nedostatka cinka u organizmu. Nadoknadite ga mliječnim proizvodima i plodovima mora – rakovima i školjkama.

lice

Akne na bradi mogu upućivati na probleme s jajnicima i druge ginekološke probleme. Također mogu ukazivati i na hormonalni disbalans.

lice1

One koje se pojavljuju na obrazima, signaliziraju na probleme s plućima, a tome uzrok mogu biti i alergije ili zagađenost zraka. Pokušajte držati što čišćim sve što dotiče vaše lice, poput jastučnice i mobitela.

Akne na čelu pokazatelj su problema tankog crijeva. To znači da vjerovatno imate problema s varenjem hrane. Pokušajte jesti više svježeg voća i povrća te izbaciti određene alergene poput mliječnih proizvoda, pšenice ili orašaste plodove.

Akne na korijenu nosa, između očiju, mogu ukazivati na probleme s jetrom. Smanjite unos alkohola i masne hrane. Pijte puno vode da pročistite organizam, a dodatno si možete pomoći čajevima od korijena maslačka ili čička.

Akne na vrhu nosa pokazatelj su problema s visokim pritiskom i eventualno srcem. Razmislite o ishrani i načinu života. Pokušajte se opustiti u aktivnostima koji vam to osiguravaju, poput joge ili šetnje.

Ne vrijede pravila za sve

Mjesto na kojem se akne pojavljuju mogu biti pokazatelj unutrašnje borbe određenih organa, njihovog otežanog rada ili čak bolesti. Kineska medicina vjeruje da naša koža odražava naše zdravlje pa ako se akne pojavljuju stalno na određenom području, pogotovo ako su guste i jake, da su signal poteškoća.

No treba naglasiti da ne mogu sva pravila da vrijede za sve. Kod nekoga se akne npr. na čelu mogu pojaviti zbog znoja, šiški, nošenja šešira ili šampona koji im ne odgovara.

Iako se akne najčešće javljaju na licu, ovaj estetski problem može se pojaviti i na drugim dijelovima tijela poput stražnjice. Dosadan, čak pomalo iritantan estetski problem može mučiti sve, a posebno su mu sklone žene koje vježbaju

Zbog znojenja i iritacije u folikulama dlaka na stražnjici skupljaju se mrtve stanice i bakterije. Tada dolazi do pojave akni i prištića protiv kojih se možete boriti uz pomoć sljedećih 6 savjeta.

80828577-ml

1. Tuširanje uklanja glavnog uzorka akni.

Ukoliko ponekad, nakon vježbanja ili jurišanja po gradu umjesto pod tuš duže ostanete u znojnoj odjeći povećavate šanse za nastanak prištića na stražnjici. Naime, znojna odjeća puna je bakterija stoga je najbolje odmah nakon vježbanja uskočiti pod tuš.

tusiranje-e1484647186345

2. Ne zaboravite na piling.

Dva puta tjedno pomiješajte jednu veliku žlicu meda i jednu veliku žlicu šećera i nježnim kružnim pokretima ruke tretirajte ovim najjednostavnijim pilingom iz kućne radinosti.

3. Sjedite 15 minuta na toplom ručniku.

Začepljene pore otvorit ćete uz pomoć pilinga, a u tome će vam dodatno pomoći i jedan jednostavan trik s ručnikom. Nakon tuširanja namočite veći ručnik u toploj vodi.

Temperaturu vode prilagodite sebi tj. neka bude onoliko topla koliko to vaša koža može podnijeti. Zatim sjednite na ručnik i kada se počne hladiti opet ga namočite u toploj vodi. Vlaga i toplina otvorit će pore zbog kojih nastaju prištići.

peskir

4. Benzoidni peroksid eliminira višak ulja.

Kako bi riješili problem akni na stražnjici potrebno je kupovati kreme na bazi benzoidnog peroksida. Ovaj sastojak naime, čisti mrtve stanice kože, eliminira višak ulja i sebuma u folikulama te tako sprečava daljnje upalne procese.

5. Losioni s mliječnom kiselinom.

Potražite losione za tijelo koje sadrže mliječnu kiselinu. Ona naime, nježno čisti mrtve stanice kože i tako daje svoj doprinos bržem nestajanju prištića. Prije kupnje losiona za tijelo svakako provjerite deklaraciju kako bi bili sigurni da sadrži mliječnu kiselinu.

6. Salicilna kiselina uklanja mrtve stanice.

Salicilna kiselina pomaže uklanjanju mrtvih stanica s površinskog sloja kože te čisti začepljene pore. Gel za pranje koji sadrži salicilnu kiselinu mogao bi pomoći u rješavanju ovog neugodnog estetskog problema, kao i svi drugi proizvodi s ovom kiselinom koja djeluje antiseptički i umanjuje upalne procese. Potrebno je mjesto tretirati nekoliko puta tjedno kako bi se vidjeli rezultati.