Nije svejedno da li vam je bubuljica iskočila na bradi, nosu ili čelu: MAPA LICA OTKRIVA SVE PROBLEME U ORGANIZMU

Novosti Zdravlje

Nije svejedno da li vam je bubuljica iskočila na bradi, nosu ili čelu, ali ne zbog estetike, već zbog toga što u zavisnosti od mjesta na licu na kom je izbila ona ukazuje na potencijalni problem u organizmu

Mapiranje lica je drevna kineska metoda stara više od 3.000 godina kroz koju se lice dijeli na zone koje predstavljaju određene tjelesne organe ili sisteme. Kada dođe do neravnoteže i komplikacija u tijelu, naša koža nas bukvalno alarmira aknama, crvenilom ili suhoćom pojedinih dijelova lica. Lokacija na kojoj su se aktivirale ove male kožne bombe govori nam o čemu treba da povedemo računa kada je riječ o našem zdravlju.

lice

Da bismo vam slikovitije objasnili, Isidora Vasić, magistar farmacije i autorka insgram stranice kucni_lijek, precizno je na svom licu, što možete vidjeti i na fotografiji, iscrtala, odnosno mapirala kritične zone na kojima se mogu pojaviti nepravilnosti i istakla koji su to organi ugroženi, kao i koje nam životne navike štete.

Čelo i nos: previše šećera i alkohola
Unošenje šećera, a samim tim i alkohola podstiče organizam da se čisti od toksina. Na koži se to manifestuje povećanim lučenjem sebuma, što se najprije dešava u T-zoni lica (čelo, nos, brada). Višak sebuma može zatvoriti pore i stvoriti upalne procese, tj. akne. Osim toga, i nedovoljno sna, po kineskoj medicini, uzrokuje bubuljice u istoj regiji, pa ukoliko ovih dana manje spavate, možda je ta akna na sredini čela baš zbog toga.

Obrazi i jagodice: stomak i jetra
Obrazi i jagodice su oličenje zdravog stomaka, pa ako vam iskoče nepravilnosti u tom predjelu lica, moguće je da imate problema sa probavnim sistemom. Ukoliko mučite muku sa varenjem ili jetrom, akne u ovom dijelu lica vam mogu ukazati na to da vam je potrebna pomoć gastroenterologa. Ne zaboravite da je ovo i regija koju četkica za rumenilo najčešće dodiruje, pa se može javiti upala ukoliko je šminka stara, isteklog roka ili dugo niste oprali četkicu.

Oko očiju: bubrezi
Tamni krugovi oko očiju i akne na kapcima mogu biti uzrokovani dehidratacijom. Bubuljicama zahvaćena okoloočna regija, kao i podočnjaci ukazuje na problem sa bubrezima. Pijite više vode, a manje prerađenih napitaka i izbjegavajte kafu, crne čajeve i so.

Iznad usana: srce
Dio iznad usana sa aknama, prema kineskoj medicini, ukazuju na probleme sa srčanim radom. Obilje mitesera u tom predelu signalizira da nešto nije u redu sa vašim kardiovaskularnim sistemom. Redovno provjeravajte visinu krvnog pritiska i nivo holesterola u tijelu.

Vilica: hormoni
Viličnu kost sa aknama u najvećem broju slučajeva prati neravnoteža u lučenju hormona. Prvenstveno se to odnosi na polne hormone, pa se na vilici akne najčešće pojavljuju pred ciklus kada je nivo progesterona povećan, a on je taj koji povećava lučenje sebuma, koji može biti uzrok bubuljica. Osim hormona, uzrok može biti neadekvatno skidanje šminke, iritacije ili alergija od nekih krema ili od prljavih ruku.

Brada: masna hrana
Brada spada u T-zonu koja se najbrže masti, pa ukoliko konzumirate masnu i prerađenu hranu, kao i grickalice, bubuljice možete očekivati baš na bradi. Sa druge strane, ukoliko je koža dehidrirana, ona posljedično luči više sebuma da bi to nadoknadila, pa akne na bradi mogu biti podsjijetnik da ne unosite dovoljno tečnosti. Preporuke su dve litre dnevno, a u toku ljetnjih mjeseci čak i do tri litre. Imajte u vidu i da na kožu ovog dijela lica može uticati i stres.