DIJETA 5 KAŠIKA – LAKŠI PLAN OD OVOG NE POSTOJI, A REZULTATI FANTASTIČNI: Smršaćete od 5 do 20 kg bez muke i gladovanja

Novosti Zdravlje

Ako nemate strpljenja za komplikovane dijete i specijalno pripremanje obroka, obavezno probajte ovaj režim. Dijeta 5 kašika je savršena za mršavljenje, laka i efikasna.

Dijeta po nazivu “5 kašika” idealna je za one koji vole jednostavne planove ishrane, bez previše pravila, brojanja kalorija i koji ne žele da mnogo menjaju svoj uobičajeni način ishrane.

#Lupon

Ovaj režim nije tako restriktivan kao što se to čini na prvi pogled, zapravo sve što je potrebno jeste da slušate svoje tijelo i dozirate hranu. Bonus je i što možete da ga se pridržavate neograničeno, a rezultati su impresivni. Osobe koje su bile na ovom režimu su oslabile između pet i 20 kilograma u razmaku od jedan i po do pet mjeseci.

a067803561960e5d
Jednostavna pravila:

Ne stavljajte više od pet kašika hrane na tanjir za svaki obrok.
Pazite da pauze između obroka budu najmanje tri sata.
Možete jesti i prije spavanja i noću, ako se poštuju prva dva pravila.
Meni se može sastojati od bilo kojih namirnica.
Strogo su zabranjena gazirana pića i pića koja sadrže šećer (uključujući sve sokove).
Čaj, kafa, obična voda na dijeti od 5 kašika mogu da se konzumiraju bez ograničenja.

Poželjno je da se odreknete kupovnih umaka i marinada, slatkiša, kao i kiselih krastavaca i začinjene hrane, kako ne biste podstakli apetit.
Preporuka je i da se uzdržite od pržene hrane, kao i prerađevina. Jedite svježe namirnice, obrađene na pari, roštilju (bez dodatih masnoća) ili dinstanu.
Važno je napomenuti da dijeta pet kašika nije pogodna za trudnice, dojilje, osobe koje pate od dijabetesa i hroničnih bolesti, a prije nego što primenite ovaj režim, svakako se konsultujte sa ljekarom.

Prednost malih i čestih obroka

Ovaj režim će prvenstveno pomoći onima koji su se ugojili zbog prejedanja i nemogućnosti da kontrolišu porcije. Hrana u malim “dozama” koja se konzumira sa kraćim pauzama između ima sljedeće benefite:

ne dozvoljava da ogladnite;
pomaže da se riješite nadutosti i vratite optimalnu veličinu stomaka;
normalizuje nivo šećera u krvi;
poboljšava apsorpciju hranljivih materija.

Dijeta 5 kašika – primjer jelovnika za dan
8:00 – zobena kaša sa bobičastim voćem, kafa
11:00 – banana ili mala jabuka ili paradajz
14:00 – porcija čorbe ili pilećih prsa na žaru
17:00 – porcija salate od povrća sa maslinovim ili lanenim uljem
20:00 – porcija mladog sira
23:00 – kefir
Upamtite da pijete dovoljno vode – nedostatak tečnosti u ijtelu često pogrešno tumačimo kao glad,prenosi Mondo. Takođe, nekoliko puta nedjeljno kada ste na ovoj dijeti možete sebi da dozvolite da se počastite desertom – to će spriječiti da se osjećate kako vam je nešto uskraćeno i umanjiti potrebu za slatkim.