KAKO DA OČISTITE USISIVAČ? Nije važno kakav imate, samo POD HITNO napravite mali korak!

Novosti

Većina nas misli da je dovoljno da s vremena na vrijeme uzmemo usisivač u ruke, pređemo par puta po parketu i tepisima i voila – stvar je riješena! Međutim, da biste održali vaše podove u najboljem izdanju, potrebno je da uvažite nekoliko savjeta.

Danas je na tržištu dostupno toliko različitih usisivača, od onih sa kesom, sa posudom, štapnih/ručnih usisivača, usisivača na vodu, pa sve do robot usisivača. Nisu svi jednaki, pa je važno da odaberete onaj koji odgovara potrebama vaših tepiha. Mnogi usisavači npr. imaju rotirajuću četku, koja je korisna kod ćišćenja većine tepiha, ali neke može i da ošteti. Tako tepih napravljen od prirodnih vlakana kao što je vuna nikad ne biste trebalo da usisavate nastavkom sa četkom.

how-to-clean-vacuum-cleaner-filter

Prije nego što započnete sa usisavanjem, prošetajte prostorom tražeći na tepihu male predmete koji su preveliki za usisavanje (poput igračaka, njihovih dijelova, novčića, spajalica itd.) koji mogu da oštete usisivač ili se zaglave u crijevu.

Ipak, najvažniji savjet koji ćete danas dobiti jeste da obavezno ispraznite kanister ili vrećicu za usisavanje kada se napune. Puna kesa ili posuda će smanjiti snagu usisavanja, što će prouzrokovati da sav vaš trud bude manje efikasan.

Kako se čisti usisivač?

Bilo da imate usisivač sa kanisterom, kesom, uspravan ili ručni, treba ga redovno čistiti radi optimalnih performansi. Neadekvatno održavan usisivač samo raspršuje prašinu po stanu i čini da se alergeni i grinje zadržavaju po svim njegovim dijelovima.

Postupak je krajnje jednostavan, a taj mali korak osiguraće vam uživanje u čistom domu i produžiti vijek usisivača.

Usisivače bez vreće koji koriste kantu za prašinu treba isprazniti kada nivo smeća dosegne vrh posude ili najbolje – nakon svake upotrebe. Napunite sudoperu ili veliki lavor vrućom vodom i dodajte jednu kašičicu tečnosti za pranje posuđa. Potpuno potopite kantu za prašinu u vruću sapunicu. Ostavite da se namače najmanje 10 minuta. Koristite sunđer ili krpu od mikrovlakana da očistite unutrašnjost i spoljašnost kante. Dobro isperite vrućom vodom i ostavite da se osuši na vazduhu.

S druge strane, kese od usisivača treba ukloniti i baciti kada uhvaćeni ostaci dođu do naznačene pune linije. Prije nego što krenete sa čišćenjem, isključite usisivač iz struje ili ga uklonite sa stanice za punjenje. Možda ćete željeti da očistite usisivač napolju kako biste spriječili širenje prašine u vašem domu.

Čišćenje filtera

Mnogi usisivači imaju svjetla koja pokazuju kada filter treba očistiti ili promijeniti. Saznajte gdje se nalaze filteri (mnogi usisavači imaju više njih) i da li ih je moguće oprati ili ih treba zamijeniti.

Njihovo pranje nije nikakva nauka, dovoljno je samo da sunđeraste filtere koji su za pranje izvadite iz usisivača i protresete ih iznad kante za smeće. Potom ih isperite pod mlazom vode, nežno iscjedite višak i odložite negdje dok ne budu suhi.