ANĐELA JE NESTALA KAD JE POŠLA NA IZLET: 30 godina se ništa nije znalo, a onda je policija otkrila ŠOKANTNE DETALJE

Novosti

Foto: Anđela Hemond, Unsolved Mysteries

Jedan od najbizarnijih slučajeva otmice i najveće greške kidnapera i policajaca

Anđela Hemond iz Klintona (Misuri, SAD) imala je 20 godina kada se sudbina okrutno poigrala sa njom i njenom porodicom.

Imala je dobro plaćen posao u banci i roditelje koji su je obožavali, a dugogodišnji dečko Rob Šafer bio je uspješan sportista kada ju je zaprosio.

Kasnije su saznali da čekaju bebu, ali četiri meseca kasnije, 4. aprila 1991. godine svijet im se srušio. Anđela je kidnapovana i više je niko nikad nije vidio, ali 30 godina kasnije pojavila su se svedočenja koja bi mogla da pokrenu novu istragu o nestaloj djevojci.

Anđela je tog kobnog 4. aprila popila kafu s prijateljicom, nakon čega je automobilom krenula prema vjerenikovom stanu. Kako su toga dana planirali izlet, zaustavila se pored telefonske govornice nedaleko od mesta gde je živeo kako bi ga pitala da li je spreman za izlet.

Dok je razgovarala sa njim, Anđela je primetila zeleni “fordov” kamionet kako kruži oko kvarta. Vozilo se zaustavilo, a muškarac neuredne brade prilazio je ka njoj.

Anđela je panično rekla dečku šta ju je snašlo, da bi se nekoliko sekundi kasnije začuo njen vrisak, a telefonska linija izgubila.

Šafer je brzinom svjetlosti sjeo u svoje vozilo i dovezao se do govornice sa koje ga je voljena zvala i gdje je začuo vrisak i shvatio da ju je neko napao.

Na dionici puta zatekao je tamnozeleni kamionet kakao mu je Anđela opisala i kroz staklo ugledao svoju vjerenicu vezanu na zadnjem sedištu.

Pokušao je da, kao u filmovima, okrene automobil i krene za kamionetom, ali je u tom momentu oštetio menjač usled nagle promene brzine i zaustavio se nasred puta, dok je u očaju gledao kako otmičar u kamionetu odlazi sa njegovom verenicom koju je, ispostavilo se, ugledao poslednji put.

Šafer je prijavio slučaj otmice, ali su policajci bili skeptični u njegovu “filmsku” priču koja se zaista dogodila. Međutim, nekoliko svedoka potvrdilo je da se zaista zeleni kamionet kretao tom dionicom puta.

Policajci su krenuli u potragu za opisanim automobilom i vozačem, ali nisu uspjeli da ga lociraju.

Anđelin nestanak povezali su s dvije pređašnje otmice mladih djevojaka, koje su završile si*ovanjem i ubistvom, ali snažnija veza između tih slučajeva sa otetom Anđelom nije uspostavljena.

andjela-nestanak

Anđela Hemond, Foto: Unsolved Mysteries
 

Godine su prolazile, a njeno telo nikada nije pronađeno. Porodica i prijatelji su je već prežalili smatrajući da je mrtva.

Sve donedavno, predmet je ležao među neriješenim slučajevima policijske stanice u Klintonu, a prije nekoliko mjeseci, otkriven je novi trag, odnosno stari trag koji je promakao u višegodišnjoj istrazi.

Proučavajući slučajeve otmice, detektiv Pol Ejbot je među hrpom dokumenata otkrio zahtjev za otkupninom, poslat na dan Anđeline otmice.

Bio je sastavljen od slova izrezanih iz novina i poslat porodici iz Klintona, koja je živjela nedaleko od Anđele. Taj komad papira iskusnom istražitelju pružio je ono što je njegovim kolegama promaklo.

Poruka je, naime, bila poslata na adresu policijskog doušnika, koji je – u zamjenu za imunitet – pristao da svjedoči protiv pripadnika lokalnog narko-podzemlja. Indikativno, njegova kćerka se takođe zvala Anđela i bila je tek godinu dana starija od otete djevojke 1991. godine, a filzčki joj je, kako prenose mediji, nalikovala kao da su sestre.

Ispostavilo se da se najvjerovatnije radi o zamjeni identiteta i da je umjesto kćerke čovjeka koji je svjedočio protiv narko-kartela kidnapovana druga djevojka, koja se, ni kriva ni dužna, zove isto kao tinejdžerka koja je bila meta otmice.

S obzirom na to da 30 godina niko ništa nije čuo o Anđeli, postoje indicije da su je kriminalci ubili iz osvete prema tom čovjeku sa čijom su je kćerkom pomokešali.

Za sada nema čvrstih dokaza za ovu pretpostavku, ali je istraga ponovno otvorena, a Anđelini roditelji su nakon tri decenije agonije, prvi put osjetili tračak nade da bi mogli da saznaju kakva je sudbina zadesila njihovu jedinicu i da li će naći njene posmrtne ostatke kako bi bar mogli valjano da je sahrane.

(Objektiv.rs)