AKO POSLUŠATE OVE SAVJETE DOĆI ĆE VAM DUPLO MANJI RAČUN ZA STRUJU: Uštedite uz pomoć ovih trikova i nećete zažaliti SIGURNO!

Novosti

Promjenom navika u domaćinstvu možete smanjiti račune za električnu energiju što svakome, a pogotovo penzionerima, može značiti znatnu uštedu u mjesečnom budžetu. Među najvećim potrošačima u domaćinstvu su klima-uređaj, termoakumulaciona peć, rerna, veš-mašina i mašina za pranje sudova.

Na potrošmnji klima-uređaja možete uštedjeti tako što smanjite temperaturu hlađenja. Na samo jednom nižem stepenu možete uštedjeti oko tri posto struje. Ako veš perete na 40 stepeni, a ne na 60, mašina će trošiti dvostruko manje struje. Takođe, ugasite šporet ili rernu nekoliko minuta pre kraja, jer će se hrana kuhati ili peći još neko vrijeme dok se uređaj hladi.

Veliki potrošači su i frižider i zamrzivač, posebno zato što su u struju uključeni stalno. Znači, tu nemate mogućnost da isključite uređaj, ali uštedjet ćete ako malo smanjite temperaturu hlađenja.

18072-brojilo-struja

Struju možete uštedeti i ako smanjite količinu robe koju peglate, iako to ne znači da morate da izlazite izgužvani.

I pokušajte da odolite peglanju peškira, posteljine, kuhinjskih krpa…

Takođe, zamijenite obične sijalice štedljiviM ili LED sijalicama jer one troše do 80 posto manje energije i traju oko deset puta duže od običnih.

1. Planirajte

Kad god možete, obroke kuhajte na veliko, za dva-tri dana. Nije ista potrošnja struje ako uključujete šporet svaki dan ili, recimo, jedanput do dvaput sedmično.

2. Isključite iz utičnice

Ne ostavljajte uređaje na čekanju nego ih isključite iz utičnica. Na primjer, TV troši do 24 posto energije iako je ugašen. Oko šest posto struje u domaćinstvu odlazi na uređaje u stend-baj funkciji.

rtv

3. Pazite na temperaturu

Pazite da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovno morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

4. Frižider na hladno

Stavite frižider na što hladnije mjestu u kući. Ove uređaje ne izlažite sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije, jer svaki stepen manje smanjuje potrošnju struje i do šest posto.

5. Veš-mašinu priključite na toplu vodu

Ako je moguće, veš-mašinu priključite na dovod tople vode, a ne hladne, jer najviše struje veš-mašina i mašina za pranje sudova potroše upravo na zagrijavanje vode.

masina2

6. Pazite na veličinu posuđa

Veličinu posude prilagodite količini hrane koju kuhate. Ako malo hrane stavite u preveliku posudu ,potrošit ćete previše energije.

7. Izbjegavajte “stend-baj” režim rada

Ako je moguće, električne uređaje nemojte držati u “stend-baj” načinu rada (najčešće crvena lampica) jer se tako potroši i do osam posto električne energije godišnje.

8. Isključujte računare kad ih ne koristite

Kada ne koristite računar obavezno ga uisključite. Ako i mora ostati uključen, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na taj uređaj.

9. Ne ostavljajte punjače uključene

Neki punjači za mobilne telefone, foto-aparate, računare… nastavljaju da troše električnu energiju i nakon što ih odvojite od uređaja koji ste punili. Zato ih obavezno isključite iz utičnice kad ih ne koristite.

10. Kraće se tuširajte

Vrijeme tuširanja skratite na ispod pet minuta. Izbjegavajte i kupanje u kadi, jer tuširanjem ćete trošiti upola manje struje i vode nego kupanjem.

tus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *