“AKO KAŽEM UČENIKU DA JE NEPOPRAVLJIV, SLIJEDI MI SUSPENZIJA” Apel profesora: Radimo po metodi iz 20. veka POTREBNA JE HITNA PROMJENA

Novosti

Nastavnici, Profesori
FOTO: SHUTTER

Upravo ovim povodom, gošća “Pulsa Srbije” koja je analizirala, pa potom iznela svoj stav o zakonu, jeste Aleksandra Stanković iz Nezavnisnog sindikata prosvetnih radnika.

Prvo je ukazala na to da nastavnici pokušavaju da idu u korak sa vremenom, ali da im “zastareli” zakoni to neomogućavaju.

– To bi trebalo da odluči tim stručnjaka, odnosno oni koji su 30 godina u učionici, oni bi trebalo da diskutuju o promeni zakona i nacrtima. Mi nastavnici idemo u korak sa vremenom, pokušavamo, 21. vek je, a radimo po metodikama druge polovine 20. veka. Gde je tu napredak? Druga stvar, mi hoćemo da napredujemo, da se usavršavamo, a prosvetni zakon je star 30 godina. Mora da se menja. Ko će da ga menja?

Potom se usaglasila da je nastavnici potrebna dodatna zaštita:

  • Da, nezavisni sindikat koji ja predstavljam ovih dana pravi predlog o promeni zakona gde će tačno da pišu sankcije za roditelje i učenike. Ako mi učeniku kažemo da je nepopravljiv, mi dobijamo suspenziju. A mi u zakonu dobijemo da je to nepopravljivo. Pitam se, koje je to nepopravljivo stanje. To uopšte nije definisano, dakle sve zavisi od dobre volje inspekcije koja dođe u učionicu, da li će napisati ili ne.

Kurir.rs